επιτόκια καταθέσεων

Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αυξάνει τις πιέσεις για παράλληλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες.

Γιατί μόνο αυξήσεις δανείων και όχι καταθέσεων 

Καταθέτες τηλεφωνούν πλέον καθημερινά στις τράπεζες και εκφράζουν έντονα παράπονα γιατί δεν αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας, την ίδια ώρα που οι τράπεζες, περνάνε αμέσως τις αυξήσεις στα επιτόκια δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Αύγουστο του 2022 το μέσο επιτόκιο νέων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ανέβηκε στο 5,14%, σχεδόν ίδιο με τον Αύγουστο 2019, πριν από 3 χρόνια (5,16%), πολύ πριν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Το μέσο επιτόκιο που έδιναν όμως στους αποταμιευτές για να προσελκύσουν νέες καταθέσεις τον Αύγουστο του 2019 ήταν 0,26%, ενώ τον Αύγουστο φέτος 0,04%. Ήταν δηλαδή 6,5 φορές μεγαλύτερο!

Και αυτό, την ίδια στιγμή, που ξένες τράπεζες προσφέρουν 10πλάσια ή και 50πλάσια επιτόκια καταθέσεων (έως και 2%) σε αποταμιευτές που τις επιλέγουν για τις καταθέσεις τους.

Σε περίοδο αύξησης επιτοκίων και ακραία υψηλού πληθωρισμού 

Και ενώ η Ελλάδα και η Ευρώπη ολόκληρη έχουν εισέλθει σε περίοδο αύξησης επιτοκίων και ακραία υψηλού πληθωρισμού, με το κόστος του χρήματος για χορηγήσεις δανείων να αυξάνεται πλέον συνεχώς, μόνον οι καταθέτες στην Ελλάδα δεν έχουν δει καμία αύξηση αποδόσεων στα χρήματά τους.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, επισείει έναν τριπλό κίνδυνο.

Πρώτα απ όλα για τα νοικοκυριά που χάνουν εισόδημα αλλά και κεφάλαιο. Δεύτερον, διότι εκ των πραγμάτων κλονίζεται η έννοια της αποταμίευσης στη χώρα μας. Και τρίτον, γιατί αν η ελληνική αγορά δεν προσφέρει ικανοποιητικά επιτόκια στους καταθέτες,  θα το κάνουν ξένες τράπεζες.

«Τη στιγμή αυτή τράπεζες όπως η UBS δίνουν επιτόκιο στις καταθέσεις έως και 2%, ενώ οι ελληνικές μηδέν. Θα φύγουν λεφτά!» λένε με νόημα τραπεζικοί παράγοντες. Και το πρόβλημα μεγεθύνεται, όσο η ΕΚΤ θα ανεβάζει το βασικό επιτόκιο αναφοράς προς το 2,5%-2,75%.

Ίσως όχι τόσο άμεσα για τα λεφτά του απλού κόσμου, αλλά κυρίως για κεφάλαια μεγαλοκαταθετών και μεγαλοεπενδυτών, που τόσος αγώνας έγινε την εποχή της κρίσης για να τα φέρουν στην Ελλάδα – και οι οποίοι εύκολα μπορούν να βρουν αλλού πιο φιλόξενη στέγη γι’ αυτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr