Ταλιμπάν όπιο

Η σχέση των Ταλιμπάν με το όπιο είναι τόσο παλιά όσο και το δράμα του Αφγανιστάν. Και τα… λιβάδια της παπαρούνας ήταν πάντοτε το προσφιλές τους οικονομικό καταφύγιο και η μεγάλη βιομηχανία χρηματοδότησής τους.

Οι παπαρούνες, που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωϊνη, είναι αυτή την στιγμή όπως επισημαίνει το BBC το υπ’ αριθμόν ένα αγροτικό προϊόν του Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Ο κορυφαίος παραγωγός οπίου στον κόσμο

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα της κεντρικής Ασίας είναι ο κορυφαίος παραγωγός οπίου παγκοσμίως, καθώς η εγχώρια παραγωγή αντιστοιχεί στο 80% των διεθνών αποθεμάτων.

Με βάση τα στοιχεία του 2018, η καλλιέργεια και η διακίνηση παπαρούνας αποτελεί έως και το 11% της εθνικής οικονομίας του Αφγανιστάν, δίνει δηλαδή περισσότερο από το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας.

Παρά τις δημόσιες διαψεύσεις και δεσμεύσεις των Ταλιμπάν, το BBC τονίζει πως η οργάνωση είχε ανέκαθεν σχέση «αγάπης» με το όπιο, το οποίο αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων και χρηματοδότησης των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.

Η «πολιτική της παπαρούνας»

Το 1998, όταν οι Ταλιμπάν βρίσκονταν και πάλι στην εξουσία, οι εκτάσεις καλλιέργειας παπαρούνας έφθαναν στα 41.000 εκτάρια, ενώ δύο χρόνια αργότερα εκτινάχθηκαν στα 64.000 εκτάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2000, η παραγωγή οπίου -στις ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν- αφγανικές περιοχές αντιστοιχούσε στο 39% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το 2000 η οργάνωση επιχείρησε να δείξει νέο πρόσωπο αλλάζοντας πλήρως πολιτική, απαγορεύοντας κάθε καλλιέργεια οπίου και μηδενίζοντας τις εξαγωγές ηρωίνης.

Μετά την εισβολή των Αμερικανών, ωστόσο, η οποία ανάγκασε τους Ταλιμπάν να κρυφτούν στις ορεινές επαρχίες της χώρας, η «πολιτική της παπαρούνας» άλλαξε ξανά.

Έχοντας απολέσει κάθε πηγή νόμιμων εσόδων, η οργάνωση στράφηκε εκ νέου στην παράνομη παραγωγή, η οποία εξελισσόταν αδιάκοπα στις ελεγχόμενες από την ίδια επαρχίες του Αφγανιστάν.

Η επαρχία Helmand, για παράδειγμα, στα νότια της χώρας, έδινε το 2020 το υψηλότερο ποσοστό παραγωγής ηρωίνης σ’ όλο τον κόσμο.

Κέρδη έως και 400 εκ. δολάρια τον χρόνο

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα κέρδη των Ταλιμπάν από την παπαρούνα διασφαλίζονται μέσω δύο τρόπων.

Αφενός μέσω της φορολόγησης (10%) της παραγωγής των ντόπιων αγροτών (υπολογίζονται σε 120.000 άτομα), και αφετέρου μέσω του ελέγχου των γραμμών διακίνησης και εξαγωγής. Επιπλέον έσοδα προέρχονται κι από τα εργαστήρια, τα οποία μετατρέπουν το όπιο σε ηρωίνη.

Συνολικά, τα ετήσια έσοδα των Ταλιμπάν από τη βιομηχανία των ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατ. δολάρια, δηλαδή το 60% των συνολικών εσόδων της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr