Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα από τον Ιανουάριο του 2020. Σκοπός είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα του εργατικού δυναμικού.

  • Το μέτρο αφορά μόνο όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση έτσι ώστε να δίνετε κίνητρο στους εργοδότες για κανονικές προσλήψεις. Με αυτό τον τρόπο στόχος είναι να περιοριστεί η  μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση καθώς τα τελευταία χρόνια και πριν την έλευση της πανδημίας, αν και παρατηρήσαμε άνοδο της απασχόλησης δηλαδή  μείωση της ανεργίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών εργαζόταν μερικώς.

Αυτή είναι και η αιτία που η άνοδος του ποσοστού απασχόλησης  δεν αύξησε σε ανάλογο βαθμό  και την κατανάλωση. Μέσω των μειώσεων των εισφορών, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 8 ευρώ. Κυρίως από την μείωση ευνοούνται τα μεγαλύτερα μισθολογικά κλιμάκια, αφού για μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ, το μηνιαίο όφελος υπολογίζεται σε 23 ευρώ.

Ο αντίκτυπος των μειώσεων στην αγορά

Από τη μία η μείωση των εισφορών είναι θετική καθώς μια ελάφρυνση έστω μικρή συμβάλει θετικά στην αγορά. Από την άλλη όμως οι συγκεκριμένες μειώσεις είναι μικρές και δεν αναμένουμε να αυξηθεί η κατανάλωση των πολιτών. Το μέτρο αυτό θα τονώσει περισσότερο την ψυχολογία τους– αφού αφορά μειώσεις εν μέσω πανδημίας-  παρά την τσέπη τους μιας  και η Ελλάδα ακόμη και μετά την εποχή των μνημονίων συγκαταλέγεται στις χώρες στις οποίες οι πολίτες δίνουν αρκετό μέρος του εισοδήματος τους σε φόρους και εισφορές.

Όσον αφορά τους εργοδότες: Το κράτος προσπαθεί να παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες ώστε να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Το μέτρο θέτει ως κριτήριο την μορφή απασχόλησης και όχι τον τζίρο των επιχειρήσεων. Το όφελος άρα θα είναι καθολικό στον επιχειρηματικό κλάδο. Βασική ανησυχία εξάλλου των εργοδοτών  είναι πως δεν δικαιούνται πολλά από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις λόγω του γεγονότος ότι  τα προηγούμενα έτη θα έπρεπε να έχουν καλές οικονομικές καταστάσεις.

Πηγή: economico.gr