Μέρκελ lockdown

Πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασαν το απόγευμα της Δευτέρας η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, τους εκπροσώπους εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κοροναϊού, όπως και την επίτροπο για Θέματα Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Πιέρ Τιερί.

Στο τραπέζί τα πάντα

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενημέρωση από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών κατά πόσο είναι σε θέση να παραδώσουν τις συμφωνημένες ποσότητες εμβολίων στις καθορισμένες ημερομηνίες, την κατάσταση που επικρατεί στον διεθνή στίβο σε ό,τι αφορά την προμήθεια του εμβολίου όπως και μέτρα για να βελτιωθεί η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στους εμβολιασμούς.

Στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που αργήσουν να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια των εταιρειών Curevac και Johnson & Johnson, οι ποσότητες που θα διαθέσουν οι BioNTech, Moderna και AstraZeneca θα είναι αρκετές για να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όλοι οι «ενήλικοι» πολίτες στη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά κάτω των 16 ετών, και για τα οποία δεν διατίθεται μέχρι στιγμής εμβόλιο, η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί από το τρίτο εξάμηνο και μετά.

«Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού»

Παραπέμποντας στην πρακτική των ΗΠΑ να μην εξάγουν τα εμβόλια που παράγονται στη χώρα, η καγκελάριος επισήμανε ότι η ΕΕ αναγκαστικά θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνατότητες παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτισε ανακοινώσεις ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών να συνεργαστούν για την παραγωγή εμβολίων. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα αυτών των συμπράξεων θα φανούν όμως από το τρίτο τρίμηνο και μετά, επειδή θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραγωγή εμβολίων.

Αντιδρώντας στην κριτική των γερμανικών κρατιδίων για έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με τις ποσότητες και τις ημερομηνίες παράδοσης των εμβολίων, η καγκελάριος ανακοίνωσε την καθιέρωση ενός «Εθνικού Σχέδιου Εμβολιασμού». Παράλληλα επεσήμανε όμως ότι το σχέδιο δεν θα διασφαλίζει οπωσδήποτε την έγκαιρη παραλαβή των εμβολίων από τα κρατίδια. Αυτή η διαπίστωση αφορά κυρίως το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αβεβαιότητα

Σε αυτό το σημείο η καγκελάριος Μέρκελ υιοθέτησε την επιχειρηματολογία των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες υπέδειξαν σειρά αστάθμητων παραγόντων που καθιστούν αβέβαιη την αυστηρή τήρηση των ημερομηνιών παράδοσης: για παράδειγμα η διάθεση των αναγκαίων ποσοτήτων συστατικών ουσιών ενός εμβολίου από άλλες εταιρίες, η έγκαιρη ανάπτυξη επιπρόσθετων παραγωγικών εγκαταστάσεων ή ακόμη η επίδραση που θα έχουν στα εμβόλια μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει οικονομικά τις προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιρειών και θα παρέχει όποια βοήθεια της ζητηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η αύξηση της παραγωγής των εμβολίων.

Πληροφορίες: DW.com

Πηγή: economico.gr