Μέρκελ Τουρκία

Φαίνεται ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, μπροστά στο τσουνάμι της πανδημίας του κοροναϊού, αλλάζουν άρδην γραμμή και «αγκαλιάζουν» αυτό που στην αρχή του καλοκαιριού «ξόρκιζαν» και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν: το νέο lockdown.

Δραματική παρέμβαση Μέρκελ

Έτσι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Politico, Ντέιβιντ Χέρτσενχορν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο αφότου επέβαλλε, ουσιαστικά, καραντίνα στην χώρα της, ζήτησε μαζικά lockdown στην Ευρώπη, στη διάρκεια της τηλε-Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. με αντικείμενο την πανδημία και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Μάλιστα, ο Χέρτσενχορν ισχυρίζεται ότι η Μέρκελ χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους και φέρεται να είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να διακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού είναι με γρήγορα και άμεσα μέρα όπως το lockdown, τονίζοντας, μάλιστα ότι «θα έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα».

Ήδη, μαζί με τη Γερμανία, και η Γαλλία έχει προχωρήσει σε νέο lockdown, το οποίο, προφανώς διαφέρει σε κάποια σημεία από το προηγούμενο (π.χ., τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά), παρά το γεγονός ότι με το που ήρθη η πρώτη καραντίνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποκλείσει δεύτερο γύρο lockdown, επικαλούμενοι τις συνέπειες στην οικονομία.

Συμφωνία για δίκαιη κατανομή των εμβολίων

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε να καθιερωθεί κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπήρξε ομοφωνία για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας, και συμφωνία ότι όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους.

Πηγή: economico.gr