Τσίπρας μεσαία τάξη

Το θέμα της μεσαίας τάξης δεν άνοιξε για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Παύλο Πολάκη, κι ας ήταν εκείνος που το έθεσε ως ομολογία ήττας με το γνωστό του ύφος («χάσαμε τις εκλογές γιατί γα@@@@με την μεσαία τάξη»).

Το θέμα της μεσαίας τάξης, στην πραγματικότητα, στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών του 2019 και επιστρέφει, με θόρυβο, στην πρώτη γραμμή της Κουμουνδούρου αλλά και του πολιτικού σχεδιασμού Τσίπρα για τρεις λόγους:

  • Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να θεωρεί πολύ πιθανό έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο 2021, εάν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας. Και εκλογική μάχη χωρίς στοιχειώδη επαφή με την μεσαία τάξη δεν δίνεται.
  • Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (το 8% με 10% που λείπει από τα εκλογικά του ποσοστά του 2019) προέρχεται από τα μεσαία στρώματα και είναι κεντροαριστερής προέλευσης.
  • Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης χρεώνεται παγίως από τους «προεδρικούς» της Κουμουνδούρου στον μεγάλο εσωκομματικό τους αντίπαλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και εν μέσω της αναζωπύρωσης του πολέμου των τάσεων και των ρευμάτων επιστρατεύεται ξανά ως όπλο στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Η στροφή στην μεσαία τάξη και ο Γιάννης Λούλης

Στους τρεις αυτούς λόγους, τα «ΝΕΑ» προσθέτουν άλλον έναν: Γράφουν ότι τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα για θέματα χάραξης πολιτικής είναι πλέον ο Γιάννης Λούλης – ο «στρατηγός» της πολιτικής του μεσαίου χώρου επί διακυβέρνησης Καραμανλή που, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθοδηγεί τώρα στον ίδιο δρόμο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτό το κάδρο η προσέγγιση, ή επαναπροσέγγιση, της μεσαίας τάξης γίνεται η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα στον πολιτικό (και πιθανώς και εκλογικό) σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα. Εξ αυτού, ενδεχομένως τα «σκάγια» που εκτόξευσαν χθες κατά Πολάκη και «προεδρικών» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ανδρέας Ξανθός να αφορούν εμμέσως και τον ίδιο.

Ο Τσακαλώτος απαντά στον Πολάκη

Μέλη και οι δύο της νέας εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα» απάντησαν, παράλληλα και ταυτόχρονα, σε όσους λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την μεσαία τάξη και γι αυτό έχασε τις εκλογές.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι των μεσαίων στρωμάτων είδε, έστω και μικρή, βελτίωση κατά την διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνέντευξή του στο ieidiseis. Για να προσθέσει αμέσως μετά, απευθυνόμενος μάλλον και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου :«Δεν έχω δει καμία σοβαρή στοιχειοθετημένη ανάλυση που αμφισβητεί αυτήν την εικόνα».

Ξανθός: Κεντρική απόφαση η φορολογική πολιτική

Ο Ανδρέας Ξανθός, με δικό του άρθρο στα ΝΕΑ, πήγε ένα βήμα παραπέρα και διαμήνυσε ότι η απόφαση της ταξικής διαχείρισης της μνημονιακής κρίσης επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν «κεντρική» και «συλλογική» και δεν ελήφθη από το οικονομικό επιτελείο:

«Με δεδομένη την πολιτική προτεραιότητα  να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και η ακραία φτώχεια στη χώρα», έγραψε, «αλλά και επειδή μέρος του μεγάλου πλούτου είχε ήδη διαφύγει στο εξωτερικό (καταθέσεις, off shore εταιρείες κ.λπ.), ήταν κεντρική και συλλογική απόφαση της κυβέρνησης (και όχι του  οικονομικού επιτελείου) να διατεθούν επιπλέον πόροι για την κοινωνική συνοχή, τους οποίους αναγκαστικά επωμίστηκαν – ίσως όχι με τον πιο δίκαιο τρόπο – τμήματα της μεσαίας και ανώτερης τάξης, προστατεύοντας τα ήδη εξαντλημένα μισθωτά στρώματα».

Πηγή: economico.gr