τουρισμος πανδημία

Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει “κόκκινο” συναγερμό στα νησιά και νέα μέτρα: Τέσσερις δημοφιλείς προορισμοί – η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ιος – βρίσκονται ήδη στα όρια «κόκκινου συναγερμού». Το ίδιο ισχύει για το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο στην Κρήτη, και η τουριστική σεζόν μόλις τώρα αρχίζει να κορυφώνεται.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες προβλέπουν ένα δύσκολο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κι έναν ακόμη πιο σκληρό Αύγουστο, με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο να μιλά για 5.000 ημερήσια κρούσματα τον επόμενο μήνα και το μοντέλο Σαρηγιάννη να δείχνει 6.400 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο.

Συναγερμός στην κυβέρνηση – αποκλείεται το οριζόντιο lockdown

Μπροστά σ’ αυτή την εικόνα στην κυβέρνηση έχει σημάνει γενικός συναγερμός και, ήδη, υπάρχουν έτοιμα προς ενεργοποίηση εναλλακτικά πρωτόκολλα πρόσθετων μέτρων υγειονομικής ασφάλειας.

 • Το μόνον που δεν συζητείται, και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιβληθεί είναι νέο, γενικό lockdown – στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί μέχρι τέλους η, δύσκολη, ισορροπία ανάμεσα στην συγκράτηση της πανδημίας και στην διάσωση του τουρισμού που είναι καίριας σημασίας για την οικονομία.

Παραμένει, επίσης, απαράβατη αρχή και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα που θα επιβαρύνουν το ίδιο εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Στο πλαισιο αυτό έχει αποφασιστεί τα όποια μέτρα ληφθούν να είναι στοχευμένα και εστιασμένα σε περιοχές και ομάδες υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Ηδη χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την υποχρεωτική διεξαγωγή δύο τεστ, ενός rapid test κι ενός self test, κάθε εβδομάδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση στις έξι πλέον επιβαρυμένες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Tα τρία εφεδρικά μέτρα

Από εκεί και πέρα, και αναλόγως ης επιδημιολογικής εικόνας των επόμενων ημερών, είναι πιθανό να ανακοινωθούν:

 • Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει συνωστισμός ή όχι.
 • Η διεξαγωγή υποχρεωτικών rapid tests για όσους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες επιστρέφουν από τα νησιά. Το μέτρο αυτό εισηγήθηκε εκ νέου χθες η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά η εφαρμογή του τελεί σε εκκρεμότητα.
 • Η επιβολή απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας ή και τοπικών lockdown, ως έσχατο μέτρο, σε περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο θα ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού.

Πως θα λειτουργούν από σήμερα οι κλειστοί χώροι

Από σήμερα επίσης επαναλειτουργούν, μόνον για τους εμβολιασμένους, οι κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ τίθεται σε ισχύ και το νέο πλαίσιο λειτουργίας, με covid free και μικτούς χώρους σε όλη την εστίαση – είτε σε εξωτερικούς, είτε σε εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα:

 • Από σήμερα κι έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
 • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς ( για εμβολιασμένους) στο 85% της χωρητικότητάς τους.
 • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
 • Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Covid free και μικτοί χώροι

Επίσης από σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης θα διακρίνονται με τρία διαφορετικά σήματα , έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Οι τρεις σημάνσεις είναι οι εξής:

 • «Χώρος Covid Free»,
 • «Μεικτός Χώρος» και
 • «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr