Η Moody’s ανέφερε ότι η επιστροφή της Τουρκίας στη συμβατική οικονομική πολιτική μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου ενδέχεται σύντομα να αρχίσει να αποδίδει καρπούς με ισχυρότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, εφόσον η χώρα συνεχίσει να την ακολουθεί, σύμφωνα με το Reuters.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας έχει υποχωρήσει εδώ και χρόνια λόγω επαναλαμβανόμενων κρίσεων που οφείλονται σε ανορθόδοξη πολιτική. Μετά τις εκλογές όμως ο Ερντογάν έφερε νέο υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι αύξησαν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το μακροχρόνιο πρόβλημα πληθωρισμού της χώρας.

“Θετική η αλλαγή πορείας, αλλά…”

Η αλλαγή πορείας είναι σαφώς θετική“, δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Moody’s, Dietmar Hornung. “Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες“. Η Moody’s αξιολογεί την Τουρκία στη βαθμίδα “σκουπίδια” Β3 με “σταθερές προοπτικές” και θα προβεί σε νέα αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, αλλά η Fitch, η οποία βαθμολογεί τη χώρα μια βαθμίδα χαμηλότερα με “αρνητικές προοπτικές”, πρόκειται να την αξιολογήσει την Παρασκευή, ενώ η S&P Global ακολουθεί αργότερα μέσα στον μήνα.

Οι κινήσεις που είδαμε μετά τις εκλογές είναι ενθαρρυντικές, αλλά οι προκλήσεις που έρχονται είναι πολύπλοκες“, δήλωσε ο Hornung, εξηγώντας ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού που αναμένεται να αυξηθεί στο 65% φέτος είναι ένα δύσκολο έργο. “Έχουμε σταθερές προοπτικές για την αξιολόγηση, δεν βλέπουμε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε τα θετικά αποτελέσματα των αλλαγών“, σημείωσε. Όσον αφορά την πιθανότητα αλλαγής της αξιολόγησης, είτε πρόκειται για αλαλγή σε θετικές προοπτικές είτε για πλήρη αναβάθμιση, ο Hornung δήλωσε: “Δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr