Παρότι επισήμως η Τουρκία αποφέυγει να κάνει σχόλια, πλέον υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι ο Ερντογάν στέλνει σε διάφορα σημεία μισθοφόρους για να κάνουν τη «βρώμική» δουλειά του. Και στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη, μισθοφόροι της Τουρκίας έχουν κατηγορηθεί για θηριωδίες σε βάρος ακόμα και αμάχων, ενώ φαίνεται ότι πλέον βρίσκονται και στο νέο πεδίο που ο Ερντογάν επιδιώκει να αποκτήσει επιρροή, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μέχρι στιγμής και παρά τις καταγγελίες, η Ρωσία δεν δείχνει έτοιμη να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα αλλάξει σύντομα.

Η Μόσχα αντιδρά

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, παρά την πρόσκαιρη αδράνεια, η Μόσχα θα αντιδράσει δυναμικά και υπενθυμίζει τις ρωσικές επιδρομές προ ημερών στο Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας εναντίον μισθοφόρων της Τουρκίας.

«Η Ρωσία διστάζει να προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία στον Καύκασο. Πρώτον, γιατί με την Ουκρανία και τώρα με τη Λευκορωσία έχει ήδη αρκετά προβλήματα με την Ευρώπη. Δεύτερον, γιατί για στρατηγικούς αλλά και προσωπικούς λόγους ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, που είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα και μέλος της Κοινότητας Ανεξάρτητων Κρατών», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο, συμπληρώνει, «με την αποστολή Σύρων μισθοφόρων στον Καύκασο παραβιάζεται μία κόκκινη γραμμή του Κρεμλίνου. Άλλωστε ο Πούτιν δικαιολογούσε τη ρωσική επέμβαση στη Συρία με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να περιμένει την προέλαση των τρομοκρατών μέχρι τον Καύκασο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της φιλοκυβερνητικής Iswestija ο βομβαρδισμός των μαχητών στο Ιντλίμπ δεν είναι παρά ένα “προειδοποιητικό σημάδι για το τι μπορεί να ακολουθήσει”. Και πράγματι, υπάρχει κίνδυνος για ραγδαία κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Οι «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρεται στις φιλοδοξίες της Τουρκίας και τις πιθανές αντιδράσεις της Μόσχας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ) Πούτιν έχει καθορίσει ως “κόκκινη γραμμή” μόνο μία πιθανή επίθεση εντός της αρμενικής επικράτειας, στην οποία από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν ανήκει το μέτωπο των εχθροπραξιών».

Υπογραμμίζει δε ότι «στις τέσσερις εβδομάδες του πολέμου η Μόσχα απέφυγε να ασκήσει απευθείας κριτική στην Τουρκία και τους μισθοφόρους. Το άφησε αυτό στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εταίρο στην ηγεσία της “Ομάδας του Μινσκ” που έχει συστήσει ο ΟΑΣΕ […] Στις αρχές Οκτωβρίου ωστόσο ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, προειδοποιούσε ότι ο Νότιος Καύκασος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο πεδίο δράσης για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις…».

Πληροφορίες: DW.com

Πηγή: economico.gr