Η Μόσχα απειλεί να

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απείλησε με την «εξόντωση» των Ουκρανών στρατιωτών που εξακολουθούν να πολεμούν στην πολιορκημένη Μαριούπολη, καθώς δήλωσε ότι το τελεσίγραφο που απαιτούσε την παράδοσή τους είχε αγνοηθεί.

Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που περικυκλώθηκαν σε ένα γιγαντιαίο χαλυβουργείο στην πόλη είχαν παροτρυνθεί χθες «να καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα και να παραδοθούν για να σώσουν τη ζωή τους.«Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου, σύμφωνα με την ραδιοφωνική παρακολούθηση, απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις για παράδοση», υποστήριξε το υπουργείο, σύμφωνα με το CNN.

Τη ίδια στιγμή, που οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους στην ανατολική και νότια Ουκρανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν και μια ολοένα και πιο οργανωμένη αντίσταση σε περιοχές που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχό τους, γράφουν οι Νew Υork Τimes.

Αντίσταση στα χωριά που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι εισβολείς

Και ενώ η Ρωσία προσπαθεί να οχυρώσει τις θέσεις της στα εδάφη που ελέγχει, ο Αλεξέι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε την Παρασκευή ότι «πολλά μικρά χωριά στην περιοχή της Χερσώνας έχουν υψώσει ξανά τη σημαία της Ουκρανίας». Αρνήθηκε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για να μη θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη κι αν η Ρωσία καταφέρει να επεκτείνει τα εδάφη που ελέγχει στην ανατολική Ουκρανία, εντούτοις μπορεί να αντιμετωπίσει μια αντίσταση που δεν θα μοιάζει με οτιδήποτε άλλο γνώρισε σε άλλες μεγάλες συγκρούσεις, όπως σε ΑφγανιστάνΤσετσενία ή Συρία.

«Εξαιρετικές συνθήκες για αντίσταση»

Γράφοντας για το Modern War Institute της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point, ο Daniel Karr, πρώην αναλυτής πληροφοριών στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, και ο Jacob Ware, επιστημονικός συνεργάτης για την αντιτρομοκρατία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσαν ότι το πνεύμα και το ηθικό των ουκρανικών δυνάμεων και της κοινής γνώμης «θα διαδραματίσουν πιθανότατα έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην επόμενη φάση που ξετυλίγεται τώρα, ιδιαίτερα εάν η Ρωσία τελικά επιτύχει να καταλάβει τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας».

«Η εξέγερση και ο ανταρτοπόλεμος είναι δύσκολο να κατασταλούν, ενώ μπορούν να ροκανίσουν το ηθικό του αντιπάλου, γράφουν. «Οι αντάρτες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις τροφίμων και προμηθειών, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ανελέητα ανθρωποκυνηγητά. Αλλά η ουκρανική αντίσταση», καταλήγουν, «θα λάβει σταθερή οικονομική και πολιτική υποστήριξη, μεταξύ άλλων από ένα διεθνές πολυκεντρικό κίνημα. Αυτές είναι εξαιρετικές συνθήκες για εξέγερση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr