Η εισβολή στην Ουκρανία με στόχο την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι και την αποστρατικοποίηση της χώρας φαίνεται να αποτελεί ένα βήμα στο γενικότερο σχέδιο της Ρωσίας για αναδιάταξη των δυνάμεων και των ισορροπιών στον πλανήτη. Μετά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο θέτει ευθέως θέμα τόσο για τη Σουηδία, όσο και για τη Φινλανδία, χαρακτηρίζοντας ως «απειλή» μία ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ»
Η πρώτη αντίδραση μετάτις «απειλές» που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε περίπτωση που αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Στουμπ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας τη διετία 2014-2015, ενώ στο παρελθόν ήταν και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, ανέφερε πως με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η προσχώρηση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μονόδρομος.
«Η Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ», με την ιδιότητα του μέλους. Πιο από ποτέ. Η ασφάλειά μας βασίζεται εν μέρει σε μια επιλογή συμμετοχής στη Συμμαχία. Με αυτά που εξελίσσονται, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε. Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπης» είπε ο Στουμπ.
Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ρωτήθηκε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της χώρας της, δηλώνοντας ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


Πηγή: economico.gr