Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η τελευταία αποφασίσει νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση δέχονται νέα πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καταδίκασε την απόφαση καλώντας τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων.

Τα μηνύματα Μισέλ-Μπορέλ

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις», ανέφερε στο δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ρωσοφοβία»

Ο Λαβρόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο Ναβάλνι είναι «πολιτικός κρατούμενος» και εξήγησε ότι από την πλευρά του θα μπορούσε να αναφερθεί στους Καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης από ισπανικά δικαστήρια για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Επίσης, κατηγόρησε την ΕΕ ότι η πολιτική της έναντι της Μόσχας υπαγορεύεται από μια «ρωσοφοβική» μειοψηφία.

Ο Λαβρόφ επίσης ανέφερε ότι αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν εκμυστηρευτεί στη Ρωσία ότι είναι κατά των κυρώσεων σε βάρος της και ότι δεν πιστεύουν ότι οι κυρώσεις επιτυγχάνουν κάτι το ουσιώδες, αλλά υποχρεούνται να ακολουθήσουν την πλειοψηφία, απορρίπτοντας, επίσης, τις κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι.

Πηγή: economico.gr