Η Gazprom διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Στη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία προχωρά από σήμερα, Τετάρτη η Μόσχα.

Όπως ενημέρωσε η Gazprom την πολωνική εταιρεία PGNIC, καθώς η Βαρσοβία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το ρωσικό αίτημα να πληρώνει για τις ποσότητες που αγοράζει σε ρούβλια.Η προθεσμία που είχε πάρει η Βαρσοβία από τη Μόσχα έληγε σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα από σήμερα θα διακοπεί η πώληση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Η διακοπή αυτή θα επηρεάσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου που περνά μέσα από τη Βουλγαρία προς την Ευρώπη.

  • Το δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει την σοβαρότατη κλιμάκωση στη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τον νευραλγικό ενεργειακό τομέα.

Οι πρώτες χώρες που η Ρωσία κόβει τις ροές φυσικού αερίου

Στην πράξη, η Πολωνία και η Βουλγαρία γίνονται οι πρώτες χώρες στις οποίες η Ρωσία κόβει τις ροές φυσικού αερίου, κάνοντας πράξη τις προ μηνός απειλές κατά των «μη φιλικών» χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στιγμιαία μετά την ανακοίνωση για διακοπή των ροών, οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF εκτινάχθηκαν κατά 15%, και έφτασαν στα 107 ευρώ, για να υποχωρήσουν αργότερα στα επίπεδα των 100 ευρώ.

Αιτία, οι καθησυχαστικές δηλώσεις της πολωνικής πλευράς ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της χώρας έχουν πληρότητα 76%, ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς και ότι η χώρα σκόπευε ούτως ή άλλως να διακόψει τη σύμβαση με τη Gazprom.

Καθησυχαστικός ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας της Πολωνίας 

«Έχουμε τον τρόπο να διαχειριστούμε την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει νωρίτερα τις ροές αερίου», ανέφερε ο υπ. Ενεργειακής Ασφάλειας της Πολωνίας Π. Ναίνσκι, και ενώ η χώρα ετοιμάζεται για δικαστικές προσφυγές κατά της Gazprom για αθέτηση των συμβατικών της όρων, όπως προειδοποίησε η υπουργός για το Κλίμα, Αννα Μόσκβα.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν συμφωνούσε με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που αγοράζει από την Gazprom.

Από την πλευρά της η PGNiG, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Νωρίτερα, στοιχεία από το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών αγωγών αερίου επιβεβαίωναν ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ήταν μηδέν κιλοβατώρες (kWh), εν αντιθέσει με την ποσότητα 52.634.785 kWh ανά ημέρα που διοχετευόταν μέσω του αγωγού χθες το πρωί.

Στο επίκεντρο του πακέτου κυρώσεων της Βαρσοβίας 

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε, μαζί με άλλες 49 φυσικές και νομικές οντότητες, στο επίκεντρο πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η Βαρσοβία.

Η Πολωνία ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών οντοτήτων και να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία.

Το πακέτο μέτρων προστίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Polska posiada niezbędne rezerwy gazu oraz źródła dostaw, które chronią nasze bezpieczeństwo – od lat skutecznie uniezależnialiśmy się od Rosji. Nasze magazyny są napełnione w 76%. Nie zabraknie gazu w polskich domach.

— Anna Moskwa (@moskwa_anna) April 26, 2022

Οι προειδοποιήσεις της Μόσχας 

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός εάν πληρώσει σε ρούβλια.

Τον Μάρτιο είχε εκδώσει διάταγμα που πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαιά τους με την Gazprom – το 97% του οποίου είναι σε ευρώ ή δολάρια.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Πολωνία ανακοίνωσε μια λίστα με 50 Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, που θα υπόκεινται σε κυρώσεις βάσει νόμου που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και επιτρέπει τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο νόμος είναι ξεχωριστός από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από κοινού από χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr