Λαβρόφ Αθήνα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν είναι ο οποιοσδήποτε υπουργός Εξωτερικών. Είναι, ίσως, ο παγκόσμιος, έως και εμβληματικός, ορισμός του διπλωμάτη.

Με δεδομένο, δε, ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης συνηθίζει να χρησιμοποιεί εξαιρετικά ακριβή, βαθιά πολιτική, και καθόλου ασαφή, γλώσσα στις διατυπώσεις του, μάλλον έχει αξία να κρατήσουμε δύο πρόσφατες δηλώσεις του εν όψει της άφιξής του την Δευτέρα στην Αθήνα.

Η δύσκολη σχέση της Μόσχας με την Τουρκία

Η πρώτη είναι εκείνη με την οποία ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσδιόρισε πριν από περίπου δέκα ημέρες την σχέση της Μόσχας με την Τουρκία: «Η Τουρκία», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «ποτέ δεν θεωρήθηκε ως στρατηγικός σύμμαχός μας. Είναι ένας συνεργάτης, ένας στενός συνεργάτης. Σε πολλούς τομείς αυτή η συνεργασία είναι στρατηγική».

Η δεύτερη ήταν το μήνυμά του προς την Ευρώπη, και ειδικά προς το Βερολίνο, στον απόηχο της υπόθεσης δηλητηρίασης Ναβάλνι: «Με όσους στη Δύση», δήλωσε, «είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ενός διαλόγου με όρους αμοιβαίου σεβασμού – λοιπόν θα έπρεπε απλώς να σταματήσουμε να επικοινωνούμε μαζί τους για ένα διάστημα. Ιδίως αφότου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η γεωπολιτική εταιρική σχέση με την παρούσα ηγεσία της Ρωσία είναι αδύνατη. Εαν έτσι το θέλουν, έτσι θα είναι».

Εν ολίγοις, και την ώρα που η ελληνοτουρκική κρίση χτυπά κόκκινο, ο Σεργκέι Λαβρόφ έρχεται στην Αθήνα έχοντας διαμηνύσει στον Ταγίπ Ερντογάν πως η συνεργασία, ακόμη και σε στρατηγικές της εκδοχές, έχει όρια και συγκεκριμένους συσχετισμούς ισχύος. Κι έχοντας επίσης καταστήσει σαφές στην Ανγκελα Μέρκελ πως η γεωπολιτική δεν ασκείται εκ του ασφαλούς και δεν ορίζεται από τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Ελλάδα για να πάρει την… σκυτάλη της ελληνοτουρκικής διαμεσολάβησης από την γερμανική καγκελαρία και να την παραδώσει στο Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας και τα 12 μίλια

Οι ελληνορωσικές σχέσεις, άλλωστε, πέρασαν από περίοδο «βαθιάς ψύξης» τα τελευταία χρόνια, και η ελληνοαμερικανική εταιρική σχέση έχει προχωρήσει πάρα πολύ για να επιτρέπει θεαματική αναθέρμανση των δεσμών με την Μόσχα. Ο διεμβολισμός, επίσης, του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ρωσία για να εγκαταλειφθεί η, προβληματική έστω, συνεργασία με την Τουρκία.

Η πρόσφατη, δε, τοποθέτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για τα 12 μίλια αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρους διπλωματικούς παράγοντες, περισσότερο μια τοποθέτηση «αρχών» από την πλευρά της Ρωσίας παρά πρόθεση ευθείας παρέμβασης στο ελληνοτουρκικό πεδίο.  Ητοι, το μήνυμα πως «τα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων αποτελούν ρητά κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών» αποτελεί πρωτίστως γενική υπενθύμιση της ακρογωνιαίας θέσης της ρωσικής διπλωματίας ότι οι συνθήκες και τα σύνορα που όρισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν αλλάζουν και δεν συζητούνται.

Η Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το θετικό στοιχείο όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πως η επίσκεψη Λαβρόφ έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία η Τουρκία έχει ενοχλήσει παραπάνω απ’ ό,τι θα έπρεπε την Μόσχα – ειδικά στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην ίδια συγκυρία ο Τουρκία είναι ηττημένη στην Λιβύη και, ακόμη, η ρωσική πλευρά πιθανώς θα το έβρισκε χρήσιμο να ενοχλήσει λίγο παραπάνω και την Γερμανία.

Στο δια ταύτα, η εκτίμηση είναι πως εάν το κλίμα είναι καλό την Δευτέρα, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα εντός του 2021. Κι εάν διαφανεί ουσιαστική δίοδος αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, η Αθήνα μπορεί ενδεχομένως να προσβλέπει όχι σε μια ευθεία καταδίκη της Τουρκίας από την Μόσχα, αλλά σε μια ενισχυμένη παρασκηνιακή πίεση προς τον Ερντογάν για αποκλιμάκωση.

Όλα αυτά, έχοντας υπ’ όψιν και την επισήμανση παλαιού διπλωμάτη: Ότι “οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις είναι πάντοτε σαν το τάνγκο – με βήματα μπροστά, αλλά και με βήματα  πίσω».

Πηγή: economico.gr