Την ενίσχυση της Πολεμικής της Αεροπορίας επιδιώκει, και μάλιστα άμεσα, η Ινδία και η Ρωσία τρίβει τα χέρια της, καθώς αναμένεται να πουλήσει ουκ ολίγα μαχητικά στο Νέο Δελχί.

Su-30

Αγορές και αναβαθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ινδική κυβέρνηση, ο στόχος είναι να αγοραστούν 21 καινούργια MiG-29 και 12 Su-30MKI, τα οποία κατασκευάζονται στην Ινδία, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει και την αναβάθμιση άλλων 59 MiG-29 που διαθέτει η ινδική Πολεμική Αεροπορία, με το κόστος για τα MiG να αγγίζει το ένα δισ. δολάρια. Όσον αφορά στα Su-30MKI, τα οποία θα κατασκευαστούν από την εταιρεία Hindustan Aeronautics Limited, το κόστος υπολογίζεται στα 1,43 δισ. δολάρια.

Tejas

Και «ντόπιο» μαχητικό

Παράλληλα, η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά 83 μαχητικών Tejas, τα οποία κατασκευάζονται και αυτά από την Hindustan Aeronautics Limited, και ήδη 36 από τα ντόπια μαχητικά έχουν παραδοθεί στην Αεροπορία και το Ναυτικό, ενώ το κόστος για την απόκτηση του υπερηχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων 4ης γενιάς εκτιμάται γύρω στα 5,2 δισ. δολάρια. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale, με την Ινδία να έχει ήδη παραλάβει οκτώ αεροσκάφη και να αναμένει άλλα 16 τον Απρίλιο του 2021.

MiG29

Εντάσεις στα σύνορα

Γιατί, όμως, η Ινδία αγοράζει διαρκώς μαχητικά αεροσκάφη; Σύμφωνα με τους Eurasian Times οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, διότι ο πολεμικός της στόλος μειώθηκε σημαντικά όταν απέσυρε λόγω ηλικίας παλιά αεροσκάφη, κυρίως MiG-21. Δεύτερον, οι εντάσεις με Κίνα και Πακιστάν, οι οποίες έχουν πάρει τη μορφή και «θερμών» επεισοδίων, έκαναν το Νέο Δελχί να επιδιώξει να ενισχύσει άμεσα την αεροπορική ισχύ του, η οποία βάσει εκθέσεων έχει κριθεί ανεπαρκής, ιδίως αν υπάρξουν δύο μέτωπα.

Rafale

Επενδύσεις εντός Ινδίας

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις αγορές, το ινδικό υπουργείο Άμυνας συζητά και αναμένεται να εγκρίνει την απόκτηση άλλων 114 μαχητικών αεροσκαφών, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευάζονται -μέσω αδείας και μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας- στην Ινδία. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την Dassault, την κατασκευάστρια των Rafale, αν και παλιότερα είχε αντιρρήσεις, πλέον να συζητά σοβαρά το θέμα.

Πηγή: economico.gr