γαλλικές φρεγάτες

Λεπτομερή παρουσίαση της γαλλικής πρότασης για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού έγινε την Τρίτη από τα επιτελικά στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, στην ηγεσία του Π.Ν,  στη γαλλική πρεσβεία.

Τα χαρακτηριστικά των 4 γαλλικών φρεγατών 

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Naval Group, Αλέν Γκιγιού, συνοδευόμενος από την ομάδα του, έκανε μια εκτενή παρουσίαση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων φρεγατών FDI που προτείνει η γαλλική πλευρά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Γκιγιού δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση επιλογής της FDI, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο Π.Ν. στις αρχές του 2025, σε 40 μήνες, χρονικό διάστημα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο άλλες προτάσεις δεν έχουν.

Από την ομάδα της Naval έγινε επίσης γνωστό ότι η δεύτερη φρεγάτα θα παραδοθεί το 2027, η τρίτη το 2028 και η τέταρτη το 2029.

Πότε θα παραδοθούν αν συμφωνήσει η Αθήνα 

Με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί από τη Naval στο γαλλικό ναυτικό και από εκεί στο Π.Ν.

Τις υπόλοιπες τρεις οι Γάλλοι προτίθενται να τις ναυπηγήσουν στην Ελλάδα, ενώ επισήμαναν ότι έχουν επισκεφθεί ήδη εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα, στον Σκαραμαγκά, «αλλά και μικρότερα ναυπηγεία».

Ενημέρωσαν, επίσης τους Ελληνες επιτελείς ότι έχουν  ήδη έλθει σε επαφή και με πρόσωπα από τη χώρα μας που θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιο από τα ναυπηγεία, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η τελική επιλογή ανήκει εκ των πραγμάτων στο ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή: economico.gr