Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της χθεσινής συνέντευξής του στο MEGA – και αποτελεί μια αναβάθμιση του διλήμματος που θέτει για τις επόμενες εκλογές.

  • «Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη, με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», δήλωσε.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης «επανατοποθετήθηκε» έναντι των πρώτων εκλογών, δείχνοντας πως δεν τις θεωρεί απλά «διαδικαστικές» πριν τις δεύτερες με απλή αναλογική, καθώς μία τέτοια αντιμετώπιση είναι δεδομένο πως κρύβει πολιτικές παγίδες.

Μια από αυτές είναι να θεωρηθούν οι πρώτες κάλπες χαλαρές, όπως για παράδειγμα οι ευρωεκλογές και να έρθει ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η δεύτερη παγίδα, για την οποία ρωτήθηκε, είναι να σχηματίσουν κυβέρνηση τα μικρότερα κόμματα.

«Ασκήσεις απλής αριθμητικής»

«Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Κατ’ αρχάς, όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή, αν έβγαιναν, θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Τέλος,  ο πρωθυπουργός έθεσε τα διλήμματα των επόμενων εκλογών λέγοντας ότι θα είναι σαφέστατα, ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη, ή ανασφάλεια και περιπέτειες», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr