νέα γενιά

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να ενταχθεί στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη μετά Covid εποχή, η στήριξη της νέας γενιάς, η οποία  έχει πληγεί ποικιλοτρόπως από την πανδημία. Επιπρόσθετα, συνιστά μια εκλογική ομάδα, η οποία παραδοσιακά παραμένει μακριά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του εκτιμούν ότι σήμερα οι συνθήκες διευκολύνουν την διείσδυση της κυβερνητικής παράταξης προς τους νέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής), το σχέδιο του πρωθυπουργού είναι η ένταξη της νέας γενιάς στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και στα οφέλη που αναμένονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βασικούς μοχλούς το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα τρία κυβερνητικά στελέχη που θα “τρέξουν” το πρόγραμμα και οι δύο πτυχές του

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναθέσει στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο και στον υφυπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Λιβάνιο την επεξεργασία ενός συνεκτικού σχεδίου, με τον κωδικό «ενεργοποίηση» της νέας γενιάς, που θα φέρει τελικώς τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού και θα έχει δύο πτυχές:

  • μια βραχυπρόθεσμη άμεσων ενισχύσεων και
  • μια μεσοπρόθεσμη που θα στοχεύει στον συνολικότερο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας με την αξιοποίηση των νέων στην αιχμή της αγοράς εργασίας και «όχημα» το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει αποσπάσει ήδη τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δέσμη μέτρων που διαμορφώνουν οι κ. Πιερρακάκης, Σκέρτσος και Λιβάνιος προβλέπει την κατ’ αρχήν εμπλοκή πέντε υπουργείων: των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής, Αμυνας και Πολιτισμού, και συνδυάζει, όπως προαναφέρθηκε, καινοτόμες προσεγγίσεις αλλά και πιο «παραδοσιακές δράσεις».

Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι για τους κάτω των 30 ετών

  • Η δημιουργία ενός μηχανισμού που ουσιαστικά θα οδηγεί στην επιδότηση ή σε μεγάλη έκπτωση αγοράς εισιτηρίων για την παρακολούθηση πολιτιστικών δράσεων, όπως θέατρο, κινηματογράφος ή συναυλίες. Oπως επίσης και «πρόσβαση» στον τουρισμό.
  • Η χορήγηση voucher για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών –ως συνέχεια του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», που όμως τώρα περιορίζεται σε μαθητές και φοιτητές– αλλά και δεδομένων.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και δράσεις συνδυασμένες με τη συνολικότερη προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας αλλά και ένταξης των νέων στην παραγωγική διαδικασία. Ως τέτοιες αναφέρονται η προσφορά προγραμμάτων μαθητείας, μεταξύ άλλων και για ψηφιακές δεξιότητες, η επιδότηση εισφορών, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση των νέων επιστημόνων.

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο ανωτέρω πλαίσιο, θα υπάρξουν, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης αλλαγές στην στρατιωτική θητεία, ώστε κατά τη διάρκειά της όχι μόνον να αποκτώνται επαγγελματικές δεξιότητες, αλλά αυτές και να πιστοποιούνται.

Η βούληση του κ. Μητσοτάκη να φέρει τη νέα γενιά σε πρώτο πλάνο εντάσσεται στην προσπάθεια της γενικότερης επανεκκίνησης αλλά και αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, στόχους στους οποίους εκ των πραγμάτων οι κάτω των 30 ετών θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παράλληλα, μετά μια δεκαετία κατά την οποία η ελληνική κοινωνία και πολιτική σκηνή είχαν ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα τις συντάξεις, θεωρείται κοινωνικά δίκαιο να επιδειχθεί μέριμνα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr