Η νέα NAVTEX της Αγκυρας που επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis νότια του Καστελόριζου έως και τις 23 Νοεμβρίου, ήταν το αμέσως επόμενο βήμα του Ταγίπ Ερντογάν μετά τα, καθυστερημένα, συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η NAVTEX επεκτείνει την περιοχή των ερευνών στο νότο και, ουσιαστικά, αποκόπτει την Ρόδο από το Καστελόριζο. Ηρθε επίσης, την ώρα που βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Ερντογάν επιδιώκει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ούτε ο χώρος που δεσμεύεται ούτε το timing είναι τυχαίο. Και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως η δυσμενής αλλαγή ισορροπιών με την εκλογή Μπάιντεν «στριμώχνει» τον Ερντογάν και τον οδηγεί σε επιθετική άμυνα.
Το πιο ανησυχητικό, όσο και ορατό όμως, σενάριο που προσμετράται σοβαρά και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι πως ο τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να δημιουργήσει τετελεσμένα εκμεταλλευόμενος το μεταβατικό διάστημα για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ .
Η νέα NAVTEX για το Oruc Reis θεωρείται το πρώτο βήμα αυτής της τακτικής, ενώ το επόμενο θα ακολουθήσει με το προκλητικό «πικ νικ» στα Βαρώσια – εκεί, όπου έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο τούρκος πρόεδρος ίσως κάνει και το επόμενο βήμα στην προώθηση της λύσης των δύο κρατών και της διχοτόμησης στην Κύπρο.
Οι προκλήσεις κλιμακώθηκαν σήμερα το μεσημέρι με υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες: Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στις 3.12 μ.μ. την Τετάρτη.
Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Ερντογάν: Να σταματήσουν να κακομαθαίνουν την Ελλάδα
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, φρόντισε σήμερα να δώσει για μια ακόμη φορά καθαρό στίγμα για το πώς εννοεί τον διάλογο τον οποίο – θεωρητικά – ζητά, και κυρίως ποια ατζέντα θέλει να επιβάλει.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, επανέλαβε ότι «σύντομα μπορεί να είναι εφικτή μια δίκαιη συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο», υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της Δύσης «θα σταματήσουν να κακομαθαίνουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους».
Στην ίδια ομιλία αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, και στην κυβερνητική κρίση και την αναγκαστική παραίτηση του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ευχαριστώντας τον μάλιστα γιατί έδωσε την δυνατότητα στην Τουρκία να αποκτήσει γεωτρύπανα.
«Ευχαριστώ», είπε, «τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ και προσωπικά και εκ μέρους του λαού μου. Στην πορεία αυτή, βρήκε ευκαιρία στην παγκόσμια οικονομική κρίση και προμηθευτήκαμε δύο σεισμογραφικά σκάφη αλλά και τρία γεωτρύπανα κι αυτό ήταν επιτυχία οικονομικής διαχείρισης. Ο ίδιος μας ζήτησε να αποχωρήσει για λόγους υγείας κι εμείς αποδεχθήκαμε το αίτημα του».
Η πίεση από την εκλογή Μπάιντεν
Είναι προφανές ότι η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ πιέζει πολλαπλά τον Ερντογάν, που είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τριπλή εσωτερική κρίση – οικονομική, νομισματική και πολιτική.
Ο Τζο Μπάιντεν είναι αρνητικά προδιατεθειμένος – και δεν το κρύβει –απέναντί του και αυτό συνιστά πολυεπίπεδο πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος γνωρίζει καλά πόσο εξαρτημένη είναι η οικονομία της χώρας του από τις προθέσεις των ΗΠΑ.
Το ερώτημα τώρα για τους ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και τον έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι μέχρι που θα τραβήξει τις γραμμές της αμυντικής του αντεπίθεσης ο Ταγίπ Ερντογάν έως ότου ο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Πηγή: economico.gr