Η Nvidia Corp ξεπέρασε την Τρίτη το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, καθιστώντας την την πρώτη εταιρεία κατασκευής τσιπ που εντάσσεται στο κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία τσιπ παιχνιδιών και AI, της οποίας οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 4,2% στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης, αποτιμάται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd είναι ο επόμενος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ παγκοσμίως, με αξία περίπου 535 δισ. δολάρια.

Η Meta Platforms Inc, η οποία αποτιμάται σε περίπου 670 δισ. δολάρια κατά το τελευταίο κλείσιμο, κατέκτησε το ορόσημο της κεφαλαιοποίησης του τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021, ενώ η Apple Inc, η Alphabet Inc, η Microsoft Corp και η Amazon.com Inc είναι οι άλλες αμερικανικές εταιρείες που ανήκουν στο κλαμπ.

Σύμφωνα με το Reuters οι αναλυτές της Wall Street χαρακτήρισαν τις προβλέψεις της Nvidia «ασύλληπτες» και «κοσμογονικές», ανεβάζοντας μαζικά τους στόχους τιμών τους. Ο υψηλότερος στόχος τιμής αποτιμούσε την εταιρεία σε περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, στο ίδιο επίπεδο με τη μητρική Alphabet της Google.

«Με δεδομένο ότι η αποτίμηση είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, θα υπάρξει σημαντική πίεση για την επίτευξη υψηλής ανάπτυξης σε σταθερή βάση … θα μπορούσε να υπάρξει αστάθεια στην τιμή της μετοχής της στο μέλλον», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος αγορών της Hargreaves Lansdown.

Η τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο αφού η Nvidia εξέπληξε τους επενδυτές με μια πρόβλεψη εσόδων την περασμένη εβδομάδα που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών κατά περισσότερο από 50%.

Οι μετοχές της Nvidia αυξήθηκαν περίπου 25% την περασμένη εβδομάδα πυροδοτώντας ένα ράλι στις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και έδωσαν ώθηση σε άλλους κατασκευαστές τσιπ, βοηθώντας τον δείκτη Philadelphia SE Semiconductor να κλείσει την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Η ραγδαία επιτυχία της ChatGPT, που ανήκει στην OpenAI, έχει ωθήσει τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Alphabet και η Microsoft να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να εμπλακεί σε συνομιλίες που μοιάζουν με αυτές του ανθρώπου και να δημιουργήσει τα πάντα, από αστεία μέχρι ποίηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr