Ο στρατηγός Μάρκ Μάιλι, ο οποίος ήδη είχε στείλει ένα «μήνυμα» στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλούσε αναταραχή στο Πεντάγωνο, τοποθετώντας δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά, ξαναχτύπησε.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, και όλοι οι Αρχηγοί των σωμάτων και υπηρεσιών, σε κοινή τους Ημερήσια Διαταγή καταδίκασαν με τον πλέον σαφή τρόπο την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον πριν από μία εβδομάδα.

Επίθεση στο Σύνταγμα

Στο κείμενο, που υπογράφεται από… έναν γαλαξιά αστεριών (τέσσερις στρατηγοί, τρεις πτέραρχοι και ένας ναύαρχος), αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα γεγονότα στο Καπιτώλιο «ήταν ευθεία επίθεση στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο και το Σύνταγμα», προσθέτοντας ότι «γίναμε μάρτυρες πράξεων που αντίκεινται στο κράτος δικαίου. Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα της καταφυγής στη βία, τη στάση και την εξέγερση».

Ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος

Παράλληλα, οι Αρχηγοί ξεκαθαρίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν δώσει όρκο να προστατεύουν το Σύνταγμα της χώρας από κάθε εχθρό, εσωτερικό και εξωτερικό και τονίζουν ότι στις 20 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπαίντεν θα ορκιστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ψήφο των Πολιτειών νέος πρόεδρος της χώρας.

Η παρέμβαση των στρατηγών θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς ουσιαστικά στέλνει μήνυμα στον Τραμπ, αλλά και στους οπαδούς του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν θα επιτρέψουν ανατροπή των συνταγματικά οριζομένων διαδικασιών ούτε θα ανεχθούν αμφισβήτησή τους.

Πηγή: economico.gr