Η ολική επαναφορά του πολιτικών συσχετισμών σε συνθήκες κυριαρχίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του βασικού αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα ( ο οποίος κατατροπώνεται σε όλες τις αξιολογήσεις) καταγράφεται στην έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής» (τα βασικά σημεία της οποίας παρουσίασε χθες το economico), η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα αμέσως πριν από την προκήρυξη των εκλογών και δημοσιεύεται με την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου.
Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι η ΝΔ δείχνει να υπερισχύει κατά κράτος σε όλες τις αξιολογήσεις ως προς τη διαχειριστική επάρκεια κρίσιμων ζητημάτων, με συντριπτικές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μοναδική εξαίρεση την «Προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων». Εκεί σχεδόν ισοβαθμεί με την αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό 24% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 35%, σχεδόν διπλάσιο από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταγράφεται μόλις στο 18%. Το σημαντικότερο προβάδισμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού καταγράφεται στην αξιολόγηση για το διεθνές κύρος που διαθέτει, με ποσοστό 51%, έναντι μόλις 10% του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το ποσοστό 51% που δηλώνει την προτίμησή του για αυτοδύναμη κυβέρνηση, έναντι 48% το οποίο τάσσεται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, ενδέχεται να είναι ένα «κλειδί» ως προς τη διαμόρφωση των τάσεων στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος ο οποίος επιδιώκει με σαφήνεια αυτόν τον στόχο, ενώ η εναλλακτική επιλογή μίας κυβέρνησης συνασπισμού δεν δείχνει να εκφράζεται αξιόπιστα και συντονισμένα από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις εβδομάδες που πέρασαν από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (για το Mega) η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 1,3% στην εκτίμηση ψήφου (από 32,5% ανέβηκε στο 33,8%) τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 0,2% (από το 26,7% πήγε στο 26,9%). Το στοιχείο αυτό (που επιβεβαιώνει ανάλογες μετρήσεις οκτώ εταιρειών δημοσκοπήσεων) δείχνει ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει δυναμική ανατροπής των σημερινών συσχετισμών, αντίθετα από τη ΝΔ που εμφανίζεται να συσπειρώνει εκ νέου τους ψηφοφόρους που της έδωσαν τη νίκη το 2019 και να διεκδικεί πάλι ανάλογες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά αυτά, συνεκτιμώντας και τον παρόμοιο βαθμό συσπείρωσης των κομμάτων (ΝΔ 66%, ΣΥΡΙΖΑ 65,6%, ΠαΣοΚ 62,4%), αλλά και την προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου (19% από τη ΝΔ, 10% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 4% από το ΚΙΝΑΛ και 61% από το σύνολο εκείνων που δηλώνουν ότι απείχαν ή είχαν ψηφίσει λευκό στις τελευταίες εκλογές), διαμορφώνουν την εξής εικόνα ως προς την εκτίμηση της ψήφου στις εκλογές της 21ης Μαΐου:
- ΝΔ 33,8%, ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, ΠαΣοΚ 10,3%, ΚΚΕ 7,3%, Ελληνική Λύση 4,9%, ΜέΡΑ25 5,4%, Εθνική Δημιουργία 1,1%, Ελληνες – Εθνικό Κόμμα 4,2%.

Η παράσταση νίκης της ΝΔ σημειώνει σημαντική άνοδο και ανέρχεται στο 70%, έναντι 60% στην πρώτη από τις δύο μετρήσεις που διενήργησε η ίδια εταιρεία τον Μάρτιο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό περιορίζεται στο 17%.
Ακυβερνησία στην πρώτη κάλπη
Με βάση τα ευρήματα της πρώτης αυτής έρευνας, η οποία δημοσιοποιείται ουσιαστικά σε πραγματικό προεκλογικό χρόνο, η πολιτική αξιολόγηση στην τελική ευθεία προς τις κάλπες καταλήγει σε κάποια αξιοσημείωτα συμπεράσματα.

- Η ΝΔ δείχνει ότι διατηρεί την επαρκή δυναμική για ένα εκλογικό αποτέλεσμα στην πρώτη κάλπη, το οποίο θα της επιτρέπει να ελπίζει σε ένα ποσοστό αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Την ίδια στιγμή, τα αθροιστικά ποσοστά της εκτίμησης ψήφου δεν δίνουν καμία κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ – ΠαΣοΚ ή των «ηττημένων» ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ – ΜέΡΑ25) στις εκλογές της απλής αναλογικής.
Ενίσχυση των άκρων
Παράλληλα, σημαντικά ενισχυμένα και με πιθανές ανοδικές τάσεις εμφανίζονται το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώ η συνολική καταγραφή των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ ξεπερνά συνολικά το 10%. Υπό αυτό το πρίσμα, καθοριστική παράμετρος εν όψει της πραγματικής καταγραφής των πολιτικών δυνάμεων στις προσεχείς εκλογές παραμένει το αν το ακροδεξιό κόμμα Κασιδιάρη, ή όποιο άλλο «καμουφλαρισμένο» σχήμα, θα επιτραπεί τελικώς να συμμετάσχει σε αυτές.









Πηγή: economico.gr