Η Όμικρον κυριαρχεί σε Ευρώπη και Ελλάδα. Στο 10,4% η θετικόπτητα

Εννέα στα δέκα κρούσματα ανήκουν στην παραλλαγή της Όμικρον και στη χώρα μας, όπως είπε χθες, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα. Όπως ανέφερε,ι στις 30 Δεκεμβρίου, η Όμικρον ήταν στο 82% του συνόλου των κρουσμάτων και στις 31 Δεκεμβρίου στο 89% του συνόλου των κρουσμάτων.

Η κυρία Γκάγκα παρατήρησε ότι η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σε όλη τη χώρα ενώ χαρακτήρισε τη χθεσινή εικόνα των κρουσμάτων σχετικά καλύτερη από εκείνη της Τρίτης, με δεδομένο ότι έγιναν περισσότερα τεστ.

Παράλληλα,  όπως δήλωσε , ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 290%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης του 1%, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση ωστόσο στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4.

Η «Όμικρον» βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη

Η πανδημία της «όμικρον» βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη για τρίτη εβδομάδα, ωστόσο προς το παρόν συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού θανάτων από την νόσο, είπε ο καθηγητής..

«Υπάρχει ένα μικρό φως αισιοδοξίας ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την «όμικρον» και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων δομών και να αποβεί θανατηφόρα σε μη εμβολιασμένους», σημείωσε. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι και σε αυτό το κύμα αναδεικνύεται η σημασία του εμβολιασμού τόσο για την ατομική μας προστασία αλλά και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών και επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων.

Στο Λονδίνο, μετά από δύο εβδομάδες εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, η διασπορά εκτιμάται ότι έφτασε στο αποκορύφωμά της. Δεν καταγράφεται αύξηση στους σκληρούς δείκτες των κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ και των διασωληνωμένων. Τα δεδομένα από το Λονδίνο θυμίζουν παρόμοια στοιχεία από τη Νότιο Αφρική, όπου παρατηρήθηκε η πρώτη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν λόγοι συγκρατημένης αισιοδοξίας, δίχως αυτό να οδηγεί σε υποτίμηση των κινδύνων που ελλοχεύουν λόγω της μαζικής διασποράς του ιού, ούτε φυσικά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ο εμβολιασμός.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα άνοιξαν για τις επόμενες 10 ημέρες 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό για τους άνω των 12 ετών, για πρώτη και τρίτη δόση. Επιπλέον για όσους θέλουν να κάνουν  εμβόλιο της Moderna θα υπάρχει δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή.

Αντιπαράθεση για το άνοιγμα των σχολείων

Και ενώ την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία στην ελλάδα ( ήδη άνοιξαν ή ανοίγουν σε όλη την Ευρώπη)  κυβέρνηση και ειδικοί  αποφάσισαν ότι η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών θα γινει με τις εξής αλλαγές:

  • Διενέργεια ενός επιπλέον δωρεάν self- test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα γίνουν δηλαδή τρία τεστ.
  • Τα δωρεάν δύο self-test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.

Το άνοιγμα των σχολείων οδήγησε σε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία όπως τα έκλεισε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «οι αποφάσεις της θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους. Ούτε καν το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 δεν αναθεωρούν. Ένα πρωτόκολλο που, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν ποτέ εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων αλλά κυβερνητική απόφαση. Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι ακολουθήσει».

Στις αιτιάσεις αυτές απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάθε φορά αλλάζει τις θέσεις του για τα σχολεία μόνο και μόνο για να ασκήσει πολεμική στην κυβέρνηση.

“Μία ιστορία αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων”

Όπως αναφέρουν σχετικά, «από την αρχή της πανδημίας, όποτε η κυβέρνηση αποφάσιζε -κάθε φορά κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών- την αναστολή λειτουργίας των σχολείων όταν το απαιτούσε η δυναμική της πανδημίας και την επαναλειτουργία τους όταν η επιδημιολογική κατάσταση παρουσίαζε βελτίωση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο.

  • Όταν έκλειναν τα σχολεία, στην Κουμουνδούρου φώναζαν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο και όταν άνοιγαν διαμαρτύρονταν, υποστηρίζοντας ότι άνοιξαν πρόωρα. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής, να ανοίξουν κανονικά οι μονάδες την προσεχή Δευτέρα.
  • Ενδεικτικά, στις 27 Απριλίου 2020, ύστερα από το πρώτο lockdown, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και κινδυνολογούσε ασύστολα μιλώντας για «αχρείαστο ρίσκο».
  • Στις 19 Αυγούστου του 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά κινδυνολογούσε, μιλώντας για καταστροφική επιλογή. Έλεγαν, συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός: «Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές, ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφική επιλογή».
  • Οι δύο πρώην Υπουργοί κατήγγελλαν «προφανή υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει». Σε πείσμα της καταστροφολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, τα σχολεία άνοιξαν δίχως να υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα.
  • Αντιθέτως, όταν τα σχολεία είχαν μείνει κλειστά προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία, στις 16 Απριλίου 2021 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους στη Βουλή, υποστήριζαν ότι «το Υπουργείο Παιδείας “ανέδειξε” τη χώρα μας “πρωταθλήτρια” στα κλειστά σχολεία, έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω της προβληματικής τηλεκπαίδευσης και γιγάντωσε τα μαθησιακά κενά και τις εκπαιδευτικές ανισότητες, αμφισβητώντας έμπρακτα το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση».
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου 2021 ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κινδυνολογούσε ξανά και δήλωνε: «Το φετινό άνοιγμα των σχολείων φορτίζεται αρνητικά από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και απειλεί σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα να κλείσει για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία». Τα σχολεία άνοιξαν με ασφάλεια και τα τμήματα που έκλεισαν πανελλαδικά ήταν ελάχιστα, ενώ η ενδοσχολική διασπορά ήταν ελάχιστη.
  • Στις 3 Δεκεμβρίου του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδία Ελλάδας, της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ ζητούσε «κλείσιμο των τμημάτων στο πρώτο κρούσμα για 3 μέρες».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr