κορονοϊός Ουχάν

Αποκαλύψεις που απειλούν να προκαλέσουν παγκόσμια θύελλα και κλονίζουν το Πεκίνο φέρνει στο φως ντοκιμαντέρ του ITV για την έναρξη και την διασπορά της πανδημίας από την Ουχάν της Κίνας.

Το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Το ξέσπασμα: Ο Ιός που Συγκλόνισε τον Κόσμο» δεν έχει ακόμη προβληθεί, σύμφωνα όμως με τη βρετανική Daily Mail έχουν βιντεοσκοπηθεί κινέζοι γιατροί οι οποίοι παραδέχονται ότι γνώριζαν  πόσο επικίνδυνος ήταν ο κορονοϊός όταν άρχισε να σαρώνει την Ουχάν, αλλά «τους είχε ζητηθεί να λένε ψέματα γι’ αυτό».

“Γνώριζαν για τους θανάτους από τον Δεκέμβριο του 2019”

Υγειονομικοί στην κινεζική πόλη, δηλώνουν στο ITV ότι ήξεραν για τους θανάτους από τον ιό ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά ήταν μέσα Ιανουαρίου όταν η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για έναν μόλις θάνατο.

Συνειδητοποίησαν επίσης ότι ο ιός περνούσε από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά είχε ζητηθεί από τα νοσοκομεία  «να μην λένε την αλήθεια». Επίσης, οι εκκλήσεις για ματαίωση των εορτασμών για το νέο έτος , το 2020, απορρίφθηκαν επειδή οι κρατικές Αρχές ήθελαν να «παρουσιάσουν μια αρμονική και ευημερούσα κοινωνία».

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται την ώρα που εντείνεται η πίεση προς την Κίνα για την διαχείριση της έκρηξης της πανδημίας. Την Δευτέρα, η επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την διερεύνηση της έναρξης της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση στην πρώτη φάση διασποράς του κορονοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα επίσης, οι  ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, υποστήριξαν ότι διαθέτουν αποδείξεις από τις μυστικές τους υπηρεσίες  ότι ο ιός βγήκε από  εργαστήριο της Ουχάν.

Η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον ΠΟΥ για 27 περιπτώσεις της τότε άγνωστης νόσου στις 31 Δεκεμβρίου 2019, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι Κινέζοι γιατροί λένε στο ITV ότι γνώριζαν από τον Δεκέμβριο πως ο ιός ήταν θανατηφόρος.

“Είχε ζητηθεί από τους γιατρούς να μην μιλήσουν”

Ένας γιατρός είπε: «Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής κάποιου που γνωρίζω πέθανε από αυτόν τον ιό. Πολλοί από εκείνων που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που γνωρίζω».

Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου του 2020, ο ΠΟΥ έλεγε ότι «δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» και ανακοίνωνε  ότι είχε «λάβει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την ποιότητα» της ανταπόκρισης της Κίνας.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία στο ντοκιμαντέρ , γιατροί που μετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Ουχάν «είχαν ενημερωθεί να μην μιλήσουν» σχετικά με την πραγματική φύση της μετάδοσης.

Οι γιατροί λένε επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν τους κινδύνους των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, συνειδητοποιώντας ότι τα ταξίδια και ο συνωστισμός θα μπορούσαν να «επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού».

«Σε τοπικό επίπεδο, στην Ουχάν, προτάθηκε να μην προχωρήσουν οι εκδηλώσεις και οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά, αλλά το έκαναν τελικά, γιατί αυτά τα γεγονότα θα παρουσίαζαν μια αρμονική και ευημερούσα κοινωνία», αναφέρεται σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ.

“Ο ιός ξέφυγε σαν δασική πυρκαγιά”

Ο  ιολόγος σερ Πολ Νερς, του Francis Crick Institute στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν «σαν δασική πυρκαγιά στο εσωτερικό της Αυστραλίας».

«Κάτι που θα χρειαζόταν δύο, τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια για να εξαπλωθεί πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, μπορεί τώρα να εξαπλωθεί σε 24 ώρες», είπε.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει όσα αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ, αλλά το Πεκίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και επιμένει ότι παρείχε έγκαιρες και έγκυρες πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ουχάν.

Πηγή: economico.gr