Ορκωμοσία Μπάιντεν
US flags are seen in the early morning as preparations continue for the inauguration of US President-elect Joe Biden on January 20, 2021, at the US Capitol in Washington, DC. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP) (Photo by ROBERTO SCHMIDT/AFP via Getty Images)

H ώρα της ιστορικής αλλαγής έφθασε για τις ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη: Ο Τζο Μπάιντεν, στα 78 του χρόνια, ορκίζεται 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τελετή που δεν έχει προηγούμενο.

Η ορκωμοσία Μπάιντεν γίνεται χωρίς την παρουσία των πολιτών των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας και με την Ουάσιγκτον να έχει μετατραπεί σε «οχυρό» – παρουσία 25.000 ανδρών της Εθνοφρουράς – λόγω της βαριάς, και διχαστικής σκιάς που άφησε στην αμερικανική δημοκρατία η εποχή Τραμπ.

Ο φόβος και η ελπίδα

Η Ουάσιγκτον δεν είναι σήμερα μια πόλη που γιορτάζει – είναι ένα απέραντο στρατόπεδο, με οδοφράγματα, συρματοπλέγματα, και δρακόντεια παρουσία της Εθνοφρουράς, καθώς ο φόβος μιας επανάληψης της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο είναι παντού εμφανής.

Είναι όμως ταυτόχρονα και μια πόλη που ελπίζει πως η προεδρία Μπάιντεν μπορεί να φέρει την μεγάλη δημοκρατική επιστροφή. Γι αυτό και η τελετή της ορκωμοσίας φέρει όλους τους συμβολισμούς της ανάνηψης, της υπέρβασης και της ενότητας.

Η τελετή της ορκωμοσίας

Η τελετή ξεκινά στις 11 π.μ. (6 ώρα Ελλάδος) μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Καπιτωλίου, παρουσία των πρώην προέδρων Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Μπάιντεν Χάρις

Yστερα από ευχέλαιο του Ιησουίτη ιερέα Λίο Ο’ Ντόνοβαν, στενού φίλου της οικογένειας Μπάιντεν, η Αντρέα Χολ, η πρώτη αφροαμερικανίδα που έγινε επικεφαλής πυροσβεστικού τμήματος στο Σάουθ Φούλτον της Τζόρτζια, θα απαγγείλει τον όρκο πίστης και στη συνέχεια η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο.

Αφού το ρολόι χτυπήσει δώδεκα φορές, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς θα ορκίσει τον Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει το χέρι του πάνω σε μια Βίβλο ηλικίας 127 ετών, οικογενειακό του κειμήλιο.

Στη συνέχεια, η Καμάλα Χάρις θα ορκιστεί ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ, την πρώτη ισπανόφωνη που έγινε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο όνομα της “Ενωμένης Αμερικής” η ομιλία Μπάιντεν

Στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητές του για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που κληρονομεί – υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική, φυλετική, πολιτική. Η κεντρική ιδέα της ομιλίας του θα είναι «Ενωμένη Αμερική», κάτι που παραπέμπει στη δέσμευσή του για υπέρβαση του διχαστικού κλίματος, που έφτασε σε σημείο παροξυσμού τους τελευταίους μήνες της εποχής Τραμπ.

Μετά το τέλος της τελετής, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Aρλινγκτον, στη Βιρτζίνια.

Αφού τελειώσει το επίσημο τελετουργικό, το ζεύγος Μπάιντεν θα κατευθυνθεί προς τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: economico.gr