Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα/βράδυ του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κι αν το τελευταίο κομμάτι της συζήτησης είναι μάλλον τυπικό, καθώς η ΝΔ διαθέτει 158 βουλευτές, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία Μητσοτάκη, η οποία έρχεται μετά από τη διπλή νίκη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, αλλά και ένα εντελώς νέο τοπίο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αν και η ομιλία αναμένεται να δέχεται παρεμβάσεις ως και την τελευταία στιγμή, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι τα βασικά της σημεία έχουν ήδη καθοριστεί, ενώ αναμένονται και κάποιες εκπλήξεις.

Νέα μέτρα ελάφρυνσης

Ποιες θα είναι αυτές; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη «κλειδώσει» η παράταση του market pass ως το τέλος του χρόνου – όπως και του Καλαθιού του Νοικοκυριού -, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις και νέων μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών, τα οποία θα εφαρμόζονται κλιμακωτά και σταδιακά εντός του 2024, οπότε και η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να αποσύρουν τα οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Επίσης, άλλα δύο μέτρα που ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει αφορούν στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, αλλά και στην κατάργηση της παρακράτησης του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους και το πέρασμα σε αναλογικές κρατήσεις. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα αυτά, όπως και η παράταση του market pass θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό/οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να πάρει τάχιστα το δρόμο για τη Βουλή.

Το πλαίσιο

Από εκεί και πέρα, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να παρεκκλίνει από το πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ, δηλαδή, βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, με προμετωπίδα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την καταπολέμηση των εστιών του «βαθέος κράτους», συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία ώστε αυτή να καταστεί πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική για επενδύσεις και ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του ψηφιακού κράτους.

Τις λεπτομέρειες του προγραμματισμού της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας θα τις δώσουν κατά τις ομιλίες τους οι υπουργοί, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το γενικότερο πλαίσιο και να θέσει τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης για τη νέα θητεία της. Ταυτόχρονα, λένε οι πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει και ιδεολογικό χαρακτήρα στην ομιλία του, οριοθετόντας τη ΝΔ πέρα από τα στενά όρια της δεξιάς και «απλώνοντας» το ιδεολογικό της πρόσημο ακόμα και πέρα από το Κέντρο προς το χώρο της κεντροαριστεράς.

Το διαδικαστικό

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προεδρείου της Βουλής, την Πέμπτη η συζήτηση θα αρχίσει με την ομιλία Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει κύκλος 8 ομιλητών από όλα τα κόμματα και εν συνεχεία θα τοποθετηθούν οι επτά αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή, από το πρωί ως το βράδυ θα έχουμε τις ομιλίες των υπουργών, ενώ το Σάββατο θα συνεχιστούν οι ομιλίες υπουργών και βουλευτών, θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των αρχηγών με αντίστροφη σειρά από αυτή που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους, εν συνεχεία θα τοποθετηθούν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης και ο πρωθυπουργός. Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr