Η ώρα του απολογισμού : Τι θα μας πει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

H αποκατάσταση της ομαλής ζωής στη Θεσσαλία (σε υποδομές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και η αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας είναι τα δύο μείζονα θέματα της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Από την ομιλία αυτή δεν θα λείψουν ο απολογισμός και οι αναφορές σε λάθη και παραλείψεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η ομιλία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να έχει οραματικά στοιχεία, αλλά θα είναι αυστηρά πολιτική, όπου θα παρουσιάζει το νέο μοντέλο που θα λειτουργεί η Πολιτική Προστασία προσαρμοσμένο στις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που φέρνει η κλιματική κρίση.

Νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών

Πλην της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, το πλάνο αναδιοργάνωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, την πλήρη αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την αναβάθμιση του 112 και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θίξει κι άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους, όπως η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, η λειτουργία του Λιμενικού. Πρόκειται για τομείς που έχουν πάγιες στρεβλώσεις, με το κεντρικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός να είναι πως το κράτος δεν «απουσιάζει» και οι πολίτες θα πρέπει να το εμπιστευθούν ξανά.

Οι στρατηγικές παρεμβάσεις

Πέρα από την αποκατάσταση της ομαλής ζωής  στη Θεσσαλία και τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία, ο κ. Μητσοτάκης θα εντάξει στην ομιλία του τους κρίσιμους τομείς στρατηγικής παρέμβασης της κυβέρνησης, σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, όπως:

  • Οι αλλαγές στο Κράτος.
  • Η επόμενη ημέρα στην Υγεία.
  • Η αναβάθμιση της Παιδείας.
  • Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.
  • Η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Η ενίσχυση των συνταξιούχων με την προσωπική διαφορά.
  • Η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης

Μικραίνει το “καλάθι” των προχών

Οι καταστροφές από τα πύρινα μέτωπα του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά και οι βαθιές πληγές στους τέσσερις νομούς του θεσσαλικού κάμπου είναι αναμενόμενο να…μικραίνουν το καλάθι των παροχών στο μέτωπο της οικονομίας. “Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα…καλάθι ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία…Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης προφανώς είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών” ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης.

“Εκεί αποσκοπούσε και το οικονομικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, εκεί θα επικεντρωθεί και το σύνολο της οικονομικής μας πολιτικής”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr