αδήλωτα τετραγωνικά

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2020 δήλωσαν στους δήμους μικρότερες επιφάνειες από τις συνολικές των ακινήτων τους, οι οποίες δεν είχαν αποτυπωθεί ούτε στο Ε9 ή τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) και να εμφανίσουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για :

  • ΄Oσους απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά εντός του 2020 με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά
  • Όσους είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, δηλαδή πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακινήτων
  • Οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που “φουσκώνουν” τον ΕΝΦΙΑ

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι, τα οποία ανεβάζουν τον ΕΝΦΙΑ, εντοπίζονται στην επιφάνεια και στο ποσοστό της κυριότητας. Κάποιοι άλλοι, ξεχνούν να δηλώσουν τον όρο της κατοικίας, την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσουν ότι το ακίνητο είναι ημιτελές. Στην τελευταία περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 60%.

Οι διορθώσεις μπορεί να γίνουν στα στοιχεία των ακινήτων που υπάρχουν στο Taxisnet από το 2010 μέχρι και το 2020, χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Δεν δηλώνονται μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που έγιναν εντός του 2021, καθώς αυτές θα δηλωθούν ως τις 31 Μαίου του 2022.

Σε περίπτωση αλλαγών 

Σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στο Ε9 των προηγούμενων ετών και προκύψει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωσή του έως και 300 ευρώ, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται αναδρομικά έως και πέντε χρόνια.

Αν πάλι, μετά τις μεταβολές, υπάρχει μείωση φόρου πάνω από 33 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr