μπιν Σαλμάν Κασόγκι

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε– τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα από το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI).

“Ο μπιν Σαλμάν επικύρωσε την δολοφονία Κασόγκι”

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν επικύρωσε την επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρεται στο τετρασέλιδο έγγραφο.

«Ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι ως «απειλή» για το βασίλειο και γενικότερα στήριζε την προσφυγή σε βίαια μέτρα, εφόσον χρειαζόταν, για να φιμωθούν οι αντιφρονούντες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Κασόγκι», προστίθεται στην έκθεση.

Στο κείμενο τονίζεται ότι από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε «τον απόλυτο έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του βασιλείου, κάτι που «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» εκ μέρους του.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διατυπώνουν επίσης την εκτίμηση ότι εκείνη την εποχή ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν είχε καλλιεργήσει ένα τέτοιο κλίμα που οι συνεργάτες του δεν τολμούσαν να αμφισβητήσουν τις εντολές που δέχονταν «γιατί φοβούνταν ότι θα απολυθούν ή θα συλληφθούν».

Ο Κασόγκι, που διέμενε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Washington Post, ασκώντας αιχμηρή κριτική στην πολιτική που εφάρμοζε ο πρίγκιπας διάδοχος, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα προσώπων που συνδέονταν με τον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

Ριάντ: “Αναληθής και απαράδεκτη” η έκθεση

Το Ριάντ, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ, απέκρουσε ως «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο αποχαρακτηρισμός της έκθεσης από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σηματοδοτεί ανατροπή της πολιτικής του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείτο να την δημοσιοποιήσει. Πρόκειται για κίνηση που  αντικατοπτρίζει και την πρόθεση των ΗΠΑ να αντιπαρατεθούν με Σαουδική Αραβία σε σειρά ζητημάτων, από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τον πόλεμο στην Υεμένη, παρ’ ότι στόχος δεν είναι μια πλήρης ρήξη με το Ριάντ.

Το πλαίσιο αυτό σκιαγραφεί και το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να μιλήσει χθες στο τηλέφωνο με τον 85χρονο πατέρα του πρίγκιπα, τον βασιλιά Σαλμάν και, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, επαναβεβαίωσαν τη συμμαχία των χωρών τους και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω συνεργασία.

Κυρώσει σε 76 Σαουδάραβες από τον Μπλίνκεν

Παρά ταύτα, σύμφωνα με το Reuters η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει συμβάσεις για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και να περιορίσει τις μελλοντικές μόνο σε «αμυντικά» οπλικά συστήματα.

Χθες επίσης, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε 76 Σαουδάραβες.

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός νέου κανονισμού, του αποκαλούμενου και ως «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban), που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσωπα που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν, εξ ονόματος των αρχών της χώρας τους, σε αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους στο εξωτερικό.

Πηγή: economico.gr