Μπάιντεν Πούτιν

Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες από τότε που ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο». Και δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα από το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί έκτοτε μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας πλην ενός στοιχείου – της απειλής ενός πραγματικού πολέμου στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τζο Μπάιντεν έκανε χθες μια κίνηση που, διπλωμάτες και αναλυτές, χαρακτηρίζουν «εντυπωσιακή»: Σήκωσε το τηλέφωνο του Οβάλ Γραφείου και κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο.

Το τηλεφώημα Μπάιντεν – Πούτιν

Δεν του πρότεινε ανακωχή – του πρότεινε όμως συνάντηση σε μελλοντικό χρόνο και σε «ουδέτερο έδαφος» και κατέστησε σαφή την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών: Ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία και απόσρυρση των ρωσικών στρατευμάτων που συγκεντρώνονται μαζικά στην περιοχή, και το έκανε με ιδιαίτερα σθεναρό τρόπο, σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες μας για την ξαφνική ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα της Ουκρανίας, και κάλεσε τη Ρωσία να μειώσει τις εντάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα

Και για να γίνει ακόμη πιο σαφής σε ό,τι αφορά την θέση, και τον βαθμό εμπλοκής των ΗΠΑ, στο ουκρανικό ζήτημα, ο Μπάιντεν πριν από το τηλεφώνημα είχε φροντίσει να στείλει δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.  Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Novosti, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε χθες την Άγκυρα για την διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία θα παραμείνουν από τις 14-15 Απριλίου έως τις 4-5 Μαΐου.

Η παρουσία των δύο αμερικανικών πλοίων στην περιοχή αποτελεί ηχηρό μήνυμα την ώρα που κλιμακώνεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών. Εξ ου και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι τα πολεμικά τους πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία, «για το καλό τους».

Μόσχα: “Οι ΗΠΑ είναι αντίπαλός μας”

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ,, μάλιστα, χαρακτήρισε την ανάπτυξή τους στην Μαύρη Θάλασσα, ως πρόκληση σχεδιασμένη να δοκιμάσει τα νεύρα της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίπαλός μας και κάνουν οτιδήποτε που μπορεί να υπονομεύσει την θέση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Δεν βλέπουμε κανένα άλλο στοιχείο στην προσέγγισή τους. Αυτά είναι τα συμπεράσματά μας».

Το σχόλιό του ήταν μια αιχμηρή απόκλιση από τη συνήθη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί η Μόσχα, η οποία αναφερόμενη κατά το παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις χαρακτήριζε σταθερά ως «εταίρο».

Και η απόκλιση αυτή, και το θέμα του κατάπλου των αμερικανικών πολεμικών πλοίων συζητήθηκε στο τηλεφώνημα Μπάιντεν – Πούτιν. Το τι είπε και τι απάντησε ο ρώσος πρόεδρος παραμένει άγνωστο. Οι αναλυτές και οι διπλωμάτες όμως στην Ουάσιγκτον θεωρούν βέβαιο ότι η τελική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την ένταση του «νέου Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Όπως και το εάν θα υπάρξει, όντως, συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: economico.gr