Ουγγαρία Ερντογάν
Hungarian Prime Minister Viktor Orban, right, and German Chancellor Angela Merkel shake hands after their news conference in the Parliament building in Budapest, Hungary, Monday, Feb. 2, 2015. Angela Merkel is staying in Hungary on a one-day official visit. (AP Photo/MTI/Tibor Illyes)

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αποσύρουν το βέτο τους για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο συμβιβασμός που “ενορχηστρώθηκε” από την Γερμανία θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του μπλοκ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου πιθανότατα θα εγκρίνουν τη συμφωνία, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σε αντάλλαγμα οι δυό χώρες θα λάβουν την αναβολή της διαδικασίας κυρώσεων που θα μπορούσε να τους στερήσει την πρόσβασή τους στα κεφάλαια που θα διαθέσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επεκτείνει την αγορά Ομολόγων η Λαγκάρντ

Παράλληλα, στη Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για  «ενίσχυση» του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση για τα αποτελέσματα της οποίας είχε προϊδεάσει  από τον Οκτώβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

  • Η κα Λαγκάρντ είχε ανακοινώσει  τότε ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι νέες εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παράλληλα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι η  Ελλάδα δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος (PEPP), για ακόμα 6 μήνες με ταυτόχρονη αύξηση, εκτός απροόπτου,  και του ποσού από τα 1,35 τρισ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα, πιθανόν στα 2 τρισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως το τέλος Νοεμβρίου, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους 16,3 δισ. ευρώ.  Με βάση το ποσοστό κατανομής που διαθέτει η Ελλάδα, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ.

Πηγή: economico.gr