Ταϊβάν κορονοϊού

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη, τα κρούσματα κορονοϊού εκτινάσσονται στις ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, η μία μετά την άλλη, επιστρέφουν στα lockdowns. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει μία χώρα, η Ταϊβάν, η οποία καταγράφει το απόλυτο θετικό ρεκόρ: Κλείνει σήμερα 200 συνεχόμενες ημέρες κατά τις οποίες δεν έχει εντοπίσει ούτε ένα νέο εγχώριο κρούσμα κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής, η χώρα διατηρεί το καλύτερο ρεκόρ αντιμετώπισης της πανδημίας και έφθασε σήμερα σε νέο ορόσημο, με το τελευταίο τοπικό κρούσμα να καταγράφεται στις 12 Απριλίου, έχοντας καταφέρει να αποφύγει πλήρως το δεύτερο κύμα.

Πού οφείλεται η επιτυχία της Ταϊβάν, μιας χώρας με 23 εκατ. κατοίκους;

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει συνολικά 553 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις επτά θανάτους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έγκαιρες αποφάσεις για κλείσιμο των συνόρων και οι αυστηροί κανονισμοί στα ταξίδια αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της επιτυχημένης στρατηγικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η πείρα που είχε ήδη η Ταίβάν στην αντιμετώπιση του SARS διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωση των πολιτών, όπως και οι εκτεταμένοι έλεγχοι και διαδικασία ιχνηλάτησης και η ευρεία χρήση μάσκας.

«Η Ταϊβάν αποτελεί μέχρι στιγμής τη μοναδική χώρα που κατάφερα εξαλείψει τη διασπορά της νόσου Covid-19», τονίζει στο Bloomberg ο Πίτερ Κολίνιον, καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Οι επιδόσεις της Ταϊβάν είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές εάν αναλογισθεί κανείς ότι πρόκειται για μια οικονομία με πληθυσμό ανάλογο της Αυστραλίας και μεγάλη πυκνότητα, με τους πολίτες να ζουν σε μικρά διαμερίσματα.

Πηγή: economico.gr