πλειστηριασμοί πανδημία

Νέα δεδομένα στο μέτωπο των πλειστηριασμών και στο διάστημα για το οποίο θα παραμείνουν παγωμένοι διαμορφώνει η πανδημία.

Μετά και τον τελευταίο γύρο διαβούλευσης κυβέρνησης και θεσμών «κλείδωσε» η άτυπη παράταση της αναστολής πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι να λήξει το νέο lockdown . Αυτό σημαίνει ότι, πιθανότατα, η άτυπη προστασία από τους πλειστηριασμούς θα παραταθεί για όλους έως και το Πάσχα, αφού έως τότε εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ ορισμένα τουλάχιστον από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Μεταβατική περίοδος για την πρώτη κατοικία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί προβλέπει ότι μετά την λήξη αναστολής των πλειστηριασμών θα διατηρηθεί για ένα διάστημα ακόμη η προστασία για όσους δανειολήπτες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία.

Η μεταβατική αυτή περίοδος θα αφορά μόνον την πρώτη κατοικία και θα είναι μικρή αφού, ούτως ή άλλως, από τον Ιούνιο τίθεται για όλους σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός κώδικα. Με τον νέο πτωχευτικό όλοι οι δανειολήπτες, είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις, μπαίνουν στο νέο καθεστώς της «δεύτερης ευκαιρίας», δηλαδή για ρύθμιση των συνολικών χρεών τους ή πτώχευση.

Τα κριτήρια για την προστασία

Τα κριτήρια, πάντως, για να διατηρηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αντίστοιχα με εκείνα που προβλέπονται για την υπαγωγή των ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα»:

  • Η μείωση του εισοδήματος να είναι τουλάχιστον 20% ή/και να έχει ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19.
  • Η αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως τρία μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 57.000 ευρώ
  • Οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 600.000 ευρώ.
  • Η αξία των μεταφορικών μέσων που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας να μην ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Πηγή: economico.gr