κινητή επικοινωνία

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την εμφάνιση της νόσου COVID-19 σφραγίζεται από την μεγάλη «έκρηξη» στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε «ψηφιακό επιταχυντή» επιδεικνύοντας διπλό άλμα σε χρήση δεδομένων και επενδύσεων.

Αύξηση χρήσης δεδομένων και επενδύσεων

Όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας για το 2020, σε αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά, με τις πρωτόγνωρες προκλήσεις για την οικονομία και τους περιορισμούς της κυκλοφορίας, ο κλάδος κατάφερε να αυξήσει τη μέση χρήση των υπηρεσιών, αλλά και να εμφανίσει ιδιαίτερα αυξημένες επενδύσεις.

Οι επενδύσεις κορυφώθηκαν με τον διαγωνισμό για την απονομή φάσματος και την έλευση του 5G, εγκαινιάζοντας και για την Ελλάδα την νέα εποχή απεριόριστων δυνατότητων συνδεσιμότητας.

Συγκεκριμένα, το 2020 σημειώθηκε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων (+65,7%), που κορυφώθηκε, μάλιστα, στο 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας (+5,6%). Παράλληλα, τα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2019, κυρίως λόγω της κάθετης πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Στα 647 εκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις του κλάδου έφτασαν συνολικά τα €647 εκατ. για το 2020. Κορύφωση των επενδύσεων αυτών ήταν τα €372 εκατ. πο διέθεσαν οι πάροχοι για άδειες φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz).

Η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των λίγων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε διαγωνισμό, άμεση αδειοδότηση και λειτουργία των δικτύων 5G, γεγονός που εντάσσει τη χώρα δυναμικά στον διεθνή «ψηφιακό» χάρτη.

Πηγή: economico.gr