εμβολιασμένοι

Σε αναγκαστική αναπροσαρμογή της τακτικής της οδηγείται η κυβέρνηση, υπό το βάρος της δυναμικής της πανδημίας και της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Το τελευταίο διάστημα, μία σειρά από σπασμωδικές αποφάσεις, όπως αυτή για τη Μύκονο, προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις, ενώ ανέδειξαν κενά και αδυναμίες που έφεραν “κύματα” κριτικής από την αντιπολίτευση.

Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι ότι όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αναδεικνύουν ένα ιδιαίτερα περίπλοκο τοπίο, με μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης.

Το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού παραμένει χαμηλό, στο 45%.

Την Πέμπτη έσπασε το φράγμα της χορήγησης 10 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, ωστόσο, πάνω από 800.000 πολίτες άνω των 50 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό δυνητικά για το εθνικό σύστημα υγείας και την οικονομία.

Επιπρόσθετα, τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι  ο στόχος του 70% που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες «προστατευτικό τείχος», παρά τα σήματα αισιοδοξίας που εκπέμπονται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται εύκολο να επιτευχθεί.

Αυτή τη στιγμή, το 95% όσων νοσούν από την COVID-19 και το 99% όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Τη στιγμή που παραμένει έντονη η συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, μία νέου τύπου υγειονομική ανισότητα γίνεται όλο και πιο εμφανής: οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, να μολύνουν άλλους, να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, «εάν ένας φορέας του στελέχους “Δέλτα” που είναι εξαιρετικά μεταδοτικό συναντηθεί με μία παρέα 20 ατόμων εκ των οποίων οι μισοί είναι ανεμβολίαστοι, έχει τη δυνατότητα να μολύνει τους 10 ανεμβολίαστους, αλλά μόνο έναν από τους εμβολιασμένους».

Η εικόνα αυτή και η δυναμική της πανδημίας θέτουν εν αμφιβόλω τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένα φθινόπωρο επιστροφής στην κανονικότητα και σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, με μεταρρυθμιστική φόρα.

Πολύ περισσότερο όταν είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν πλέον οι οικονομικές δυνατότητες για οριζόντια στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως συνέβη όλο το προηγούμενο διάστημα, από την έναρξη της πανδημίας.

Σταθεροποίηση στη Μύκονο, αλλά…

Σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Μύκονο, ως αποτέλεσμα του «μίνι» lockdown που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, με τα έκτακτα περιοριστικα μέτρα να οδεύουν προς λήξη στις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ικανοποίηση για την αποδοτικότητα των μέτρων, ωστόσο δεν αποκλείουν παρόμοια επιβολή περιορισμών στο νησί ή και αλλού αν παρατηρηθεί και πάλι επιδημιολογική επιβάρυνση.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει ότι τα μέτρα απέδωσαν στη Μύκονο, προαναγγέλλοντας το «άνοιγμα» του νησιού.

Ανησυχία για εννέα νησιά

Την ίδια ώρα, οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, με τις επόμενες ημέρες να χαρακτηρίζονται «κρίσιμες», εξαιτίας και του μεγάλου όγκου αδειούχων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης και των ειδικών βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα η Αντίπαρος, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

«Λουκέτα» και πρόστιμα

Αξίζει να σημεωθεί πως εντείνονται και οι έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε δύο συλλήψεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2×2.000€) και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε κάθε κατάστημα για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 26.0000€ (8×2.000€ και 2×5000€) και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε δυο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.600€ (12×300€) σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2×2.000€) και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε δυο καφέ – μπαρ για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ (2×5.000€) και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε δυο καφέ – μπαρ για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ (3×300€) σε δυο πελάτες μίνι – μάρκετ για μη χρήση μάσκας.
Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2×300€) σε δυο πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 10.000€ (δεύτερη παράβαση) και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.
Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.
To ΕΣΥ δοκιμάζεται από ανεμβολίαστους

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr