Καθώς το δεύτερο κύμα του κοροναϊού σαρώνει τον πλανήτη, ένας από τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που υφίσταται σοβαρό πλήγμα είναι οι αερομεταφορές, καθώς τόσο τα περιοριστικά μέτρα, όσο και η ανησυχία των πολιτών, έχουν μετατρέψει τα αεροπορικά ταξίδια σε μια ιδιόμορφη «πολυτέλεια».

Κίνδυνος κατάρρευσης

Το Bloomberg, το οποίο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε μελετήσει τις εξελίξεις, χρησιμοποιώντας μέθοδο του Έντουαρντ Όλτμαν, υπολόγισε ποιες αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται στα «όριά τους» και κινδυνεύουν, αν δεν δεχθούν ισχυρή ενίσχυση από το κράτος, να σταματήσουν να πετούν.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι περισσότερες από τις εταιρείες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία εντοπίζονται στη Νότια Αμερική και την Αφρική, σε αντίθεση με τη λίστα του Μαρτίου, όπου τα προβλήματα τα είχαν κυρίως εταιρείες προερχόμενες από ασιατικές χώρες.

Δείτε ακόμη: Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κατανέμονται άνισα στην αγορά – Ποιοι είναι οι κλάδοι με τις μεγάλες απώλειες

Οι εταιρείς που βρίσκονται «στο κόκκινο»

Οι εταιρείες που βρίσκονται στη νέα λίστα του Bloomberg είναι οι εξής:

Κάποιες από αυτές, όπως η Grupo Aeromexico SAB, έχουν λάβει δάνεια από τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις και χρεοκοπίες, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα νομικά και πολιτικά ζητήματα, που προκαλούν πονοκεφάλους και εμπόδια στην αναδιοργάνωσή τους.

Δυσοίωνες προβλέψεις από την ΙΑΤΑ

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη, εντείνοντας την αβεβαιότητα: η ΙΑΤΑ προβλέπει για το 2021 τζίρο μειωμένο κατά 46% σε σχέση με τα 838 δισ. δολάρια του 2019, εκτιμώντας ότι χωρίς κρατική ενίσχυση η ρευστότητα της μέσης αεροπορικής εταιρείας επαρκεί μόλις για 8,5 μήνες.

Και, φυσικά, η κατάσταση έχει φρενάρει δραματικά και τις παραγγελίες νέων αεροσκαφών, με δισεκατομμύρια να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 12% οι αερογραμμές να προχωρήσουν σε ακύρωση ή αναβολή των παραγγελιών τους, από την Boeing ή την Airbus.

Πηγή: economico.gr