Δημοσκοπήσεις εκλογές

Η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή έβγαλε πόλωση, αλλά έβγαλε και συναινέσεις. Και, σε δεύτερο επίπεδο, μπορεί να βγάζει και το προοίμιο ενός νέου πολιτικού τοπίου στην σκιά της πανδημίας.

Το πρώτο δεδομένο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τρία καθαρά βήματα συναίνεσης:

Αποδέχθηκε την πρόταση Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, είπε «ναι» στο αίτημα Βελόπουλου για πάγωμα των πλειστηριασμών, και κάλεσε όλα τα κόμματα να ορίσουν συνομιλητές του υπουργείου Υγείας για να καθοριστεί η στρατηγική της χώρας στην διάθεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Κινήθηκε τόσο με βάση την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει στην κοινωνία η διπλή, υγειονομική και οικονομική, κρίση, όσο και με επίγνωση της φθοράς με την οποία, εκ των πραγμάτων, απειλεί την κυβέρνηση το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Alco: Το 52% δυσαρεστημένο από την διαχείριση της πανδημίας

Εδώ, η χθεσινοβραδυνή δημοσκόπηση της Alco για το Open μπορεί να είναι και «καμπανάκι».

Παρ’ ότι η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 15 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υφίσταται καμία φθορά στην αποδοχή του ως πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στην διαχείριση της πανδημίας υπάρχει πρόβλημα: Για πρώτη φορά, στην ερώτηση «είστε ή όχι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας» η πλειοψηφία – το 52% – δηλώνει «όχι», έναντι του 43% που δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Η Φώφη Γεννηματά απέναντι στην κυβέρνηση

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως, όχι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε καθαρά απέναντι στην κυβέρνηση.

Η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε σε γραμμή πολύ μακριά από την γραμμή Σημίτη όπως αυτή αποτυπώθηκε στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στα «ΝΕΑ» , ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπέδωσε το χτύπημα κάνοντας άνοιγμα στον –δεδηλωμένο υπέρμαχο της σύμπλευσης με την ΝΔ – Ανδρέα Λοβέρδο, και οι δίαυλοι μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φάνηκαν να στενεύουν ακόμη περισσότερο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα επιμείνει στην γραμμή αυτή, οι συνεργάτες της θεωρούν ότι η πολιτική των «ίσων αποστάσεων» αποδίδει, και καταγράφουν τα μικρά μεν, διακριτά δε δημοσκοπικά κέρδη: Επίσης στην δημοσκόπηση της Alco για το Open, το Κϊνημα Αλλαγής φαίνεται να έχει ανέβει στο 7,3% από το 6,7% της προηγούμενης μέτρησης.

Οι προσδοκίες και η στασιμότητα του Αλέξη Τσίπρα

Το τρίτο δεδομένο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί χθες στην Βουλή ως ο επικεφαλής ενός άτυπου, και μη συντεταγμένου έστω, αντιπολιτευτικού μετώπου. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει πολιτικά απομονωμένος από την δεύτερη, και μεγάλη, εθνική περιπέτεια της πανδημίας και βλέπουν ρωγμές στο «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Δημοσκοπικά οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται: Στην μέτρηση της Alco η ΝΔ χάνει μόλις 0,1% (βρίσκεται στο 39,2% από το 38,1%) και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος στο 22,7% με ελαφρά υποχώρηση μάλιστα από το 22,9% της προηγούμενης δημοσκόπησης της εταιρίας.

Παρά ταύτα, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει στην γραμμή της σκληρής μεν , «χρήσιμης» δε αντιπολίτευσης, και θα συνεχίσει να ρίχνει γέφυρες προς το Κίνημα Αλλαγής έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού του το ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Και θεωρώντας πιθανό το σενάριο, εάν το υγειονομικό τοπίο καθαρίσει μετά την άνοιξη και η οικονομία μπει σε τροχιά ανάνηψης, να αποφασίσει η κυβέρνηση να πάει σε διπλές κάλπες το φθινόπωρο του 2021.

Πηγή: economico.gr