Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται μάλλον ευχαριστημένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δραματική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που ουσιαστικά ακύρωσε την εκλογή του και του έδειξε το δρόμο της προσφυγής εκ νέου στις κάλπες, “για να ξέρουν τη φορά αυτή τα μέλη του κόμματος τι ψηφίζουν”.

Σηκώνοντας το γάντι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη αυτό που… προγραμμάτιζε, μετά τη συσωρευμένη αμφισβήτηση των “καπετάνιων” του κόμματος: προσφυγή στη βάση. Έτσι, μετά τη χθεσινή “μομφή” Τσίπρα, ανήγγειλε τετραπλές κάλπες, οι οποίες θα γίνουν μάλιστα άμεσα, καθώς τον Ιούνιο το κόμμα, όπως είπε, πρέπει να πάει ενωμένο στις ευρωεκλογές. Οι κάλπες θα ανοίξουν πάλι για:

  • Εκλογή προέδρου
  • Εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής
  • Εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών
  • Εκλογή Οργανώσεων μελών

Τι πιστεύει ο Στέφανος Κασσελάκης

Με αυτή την κίνησή του ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί πως θα επικρατήσει και πάλι στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, αφού:

  • Οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του του δίνουν ισχυρή σχέση με τη διευρυμένη βάση του κόμματος,
  • Το νέο ποσοτικό και ποιοτικό μέγεθος της εκλογικής βάσης θεωρητικά ευνοεί τον κ. Κασσελάκη. Πολλοί από όσους στις περασμένες εσωκομματικές εκλογές προτίμησαν Αχτσιόγλου ή Τσακαλώτο, ακολουθούν πλέον τους ηττημένους στον νέο κόμμα της Νέας Αριστεράς. Συνεπώς η βάση του κόμματος άδειασε από τον σκληρό αριστερό πυρήνα της  και οι σημερινοί αντίπαλοί του κ. Κασσελάκη θα πρέπει να διεισδήσουν στους ψηφοφόρους του και να τους πείσουν ότι έκαναν λάθος που τον ψήφισαν.
  • Και επιπλέον γιατί, για την ώρα, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν είναι ενωμένοι και οι ισχυρές αναφορές που έχουν αφορούν κυρίως στους μηχανισμούς και τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης και λιγότερο στα μέλη του κόμματος, που αποτελούν προνομιακό πεδίο του “φαντεζί” προέδρου. Γι’ αυτό άλλωστε η πρόθεσή τους ήταν να καθαιρεθεί ο κ. Κασσελάκης από τα “όργανα” και δεν ήθελαν “προσφυγή στη βάση”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί επίσης ότι θα επικρατήσει σε όλες τις κάλπες και πως έτσι θα “καθαρίσει” την Κεντρική Επιτροπή, τις Νομαρσιακές και άλλες Επιτροπές από τους αντιφρονούντες, ελέγχοντας πλέον πλήρως το κόμμα. Αυτή η επιθυμητή από τον κ. Κασσελάκη εξέλιξη, “εάν του κάτσει”, θα οδηγούσε στη συγκρότηση του “Κόμματος Κασσελάκη” σε αμπαλάζ και (κοινοβουλευτικά και οικονομικά) προνόμια ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή την έννοια πιστεύει ότι θα μπορέσει να απελευθερωθεί και από τη σκιά του πρώην προέδρου του κόμματος και να χειραφετηθεί και από την κηδεμονία Τσίπρα. Ήδη κατά την ομιλία του στο Συνέδριο, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε αφενός να αναδείξει την παρακαταθήκη του πρώην προέδρου («κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον ιδρυτή της κυβερνώσας Αριστεράς») αλλά άφησε επίσης έμμεσες αλλά σαφείς (αρχηγικές) αιχμές κατά του κ. Τσίπρα: «Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Εχει περπατηθεί και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.

Αγχωτικές εξελίξεις

Οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, που πυροδότησε για δικούς του λόγους – που μένει να αποσαφηνηθούν στο μέλλον – ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ραγδαίες και αγχωτικές για το κόμμα. Ερωτηματικό παραμένει, τη στιγμή αυτή, ποιος ή ποιοι θα σταθούν απέναντί στον κ. Κασσελάκη και αν θα βγει μπροστά κάποια νέα ηγετική φυσιογνωμία να ενώσει το πολυδιασπασμένο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ με όρους ιδεολογικής και πολιτικής σαφήνειας. Επισήμως, κανείς δεν έχει δηλώσει για την ώρα επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, αν και ονόματα «πετάνε» αριστερά και δεξιά, με τους φερόμενους υποψηφίους να τηρούν σιγή και να μην απαντούν στις υποθέσεις.

Η απόφαση για το πόσο άμεσα θα γίνουν οι εκλογές αναμένεται να ληφθεί στο Συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα για τη διεξαγωγή τους, τα οποία εξαρτώνται και από κάτι αντικειμενικό: τον χρόνο. Σύμφωνα με το καταστατικό, από τη λήξη του συνεδρίου πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες, άρα εκλογές πριν από τις 10 Μαρτίου δεν μπορούν να γίνουν.

Ταυτόχρονα, αίνιγμα αποτελεί η ημερομηνία στην οποία θα στηθούν οι νέες κάλπες. Πριν τις ραγδαίες εξελίξεις της Πέμπτης, η εκλογή Νομαρχιακών Επιτροπών ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι νέες κάλπες θα έχουν στηθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Στη συνάρτηση, όμως, μπαίνει και η στρατιωτική θητεία 20 ημερών του νυν προέδρου, που είχε οριστεί για τον Μάρτιο.

Σε αχαρτογράφητα νερά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολα μοιάζουν παράδοξα και πρωτοφανή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άπαντες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά. Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το κλίμα που θα επικρατήσει, αλλά και για τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας. Όλοι οι κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος έχουν τη δική τους ατζέντα και τις προσωπικές αγωνίες τους, που τροφοδοτούν κινήσεις, συμμαχίες και συχνές αλλαγές στρατοπέδων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” ανθρωποι που έχουν ζήσει αντίστοιχες διαδικασίες στο παρελθόν τόνιζαν  ότι η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της ομιλίας Κασσελάκη δεν θύμιζε σε τίποτα την παράδοση του κόμματος.

Η αρχική αμηχανία και τα «πηγαδάκια» με κύριο επίδικο το μήνυμα Τσίπρα και τους αποδέκτες του, έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα κατά την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη. Το σώμα του Συνεδρίου έμοιαζε να χωρίζεται σε δύο ομάδες: από τη μία στους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που με έντονη φρασεολογία επικροτούσαν τον πρόεδρο και από την άλλη σε ένα κοινό «αμήχανο και αποσβολωμένο», όπως λέει  έμπειρο στέλεχος που έμεινε στον κόμμα «υπομονετικά» μετά τη διάσπαση του Νοεμβρίου, θεωρώντας ότι η πολυδιάσπαση του χώρου θα ήταν επιζήμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΙΣ “ΑΠΟΨΕΙΣ”

Πώς ο Τσίπρας ακύρωσε την εκλογή Κασσελάκη, «διέλυσε» το Συνέδριο και οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ σε νέα αδιέξοδα (Του Θοδωρή Καλούδη)

Πηγή: economico.gr