Συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen υπέγραψε η Pfizer, έναντι τιμήματος 43 δισ. δολαρίων, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο αντικαρκινικών θεραπειών του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου που προετοιμάζεται για την απότομη πτώση των πωλήσεων των φαρμάκων του κατά του κορονοϊού αλλά και για την απώλεια αποκλειστικής παραγωγής ορισμένων κορυφαίων προϊόντων του.

Η συμφωνία, που είναι η μεγαλύτερη μιας σειράς εξαγορών που πραγματοποίησε η Pfizer αξιοποιώντας τα κέρδη ρεκόρ που της εξασφάλισαν το εμβόλιο και το χάπι που ανέπτυξε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων της εταιρείας τέσσερις εγκεκριμένες θεραπείες για τον καρκίνο, με συνολικές πωλήσεις σχεδόν 2 δισ. δολαρίων το 2022.

Η Pfizer θα καταβάλει τίμημα 229 δολαρίων για κάθε μία μετοχή της Seagen, τιμή 32,7% υψηλότερη της τιμής κλεισίματος του τίτλου στη συνεδρίαση της Παρασκευές. Η τιμή είναι επίσης 42% υψηλότερη της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Seagen στις 24 Φεβρουαρίου, ήτοι μία ημέρα πριν η Wall Street Jouranl αποκαλύψει για πρώτη φορά την πιθανότητα οι δύο εταιρείες να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Η μετοχή της Seagen ενισχύεται στα 207 δολάρια στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Δευτέρας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική εξαγορών που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Pfizer σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αναμενόμενη μείωση των εσόδων της κατά 17 δισ. δολάρια έως το 2030, λόγω της λήξης πατεντών κορυφαίων φαρμάκων της αλλά και της μειούμενης ζήτησης των δύο θεραπειών που έχει αναπτύξει για τον κορονοϊό.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός αναμένει ότι οι πωλήσεις των φαρμάκων της Seagen θα τις αποφέρουν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια το 2030.

Η Seagen είναι πρωτοπόρος στον τομέα των συζευγμάτων αντισωμάτων-φαρμάκων (ADCs), τα οποία λειτουργούν “ως κατευθυνόμενοι πύραυλοι” που είναι σχεδιασμένοι ώστε να καταστρέφουν στοχευμένα αποφεύγοντας τα υγιή κύτταρα.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο ογκολογικών θεραπειών της Pfizer περιλαμβάνει συνολικά 24 εγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του Ibrance για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Το deal Pfizer – Seagen δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει εμπόδια από τις αντιμονοπωλιακές αρχές, παρά το μέγεθος της συμφωνίας, καθώς οι εταιρείες δεν διαθέτουν σημαντικά επικαλυπτόμενα φάρμακα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr