Όπως συνηθίζει η Τουρκία, κάθε φορά που αίσθάνεται πιεσμένη από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες (στην τρέχουσα περίοδο η κυβέρνηση της χώρας «ζορίζεται» καθώς δεν έχει ακόμα καταφέρει να τα βρει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αντιθέτως, η Ουάσινγκτον στέλνει «σκληρά» μηνύματα σχετικά με τους S-400), επιχειρεί να εξάγει την κρίση της.

Άσκηση-πρόκληση

Έτσι, την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε εικόνες από άσκηση διέλευσης του ποταμού στην Ανατολική Θράκη. Στην άσκηση συμμετείχαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, που διέσχισαν τον ποταμό με πλωτές γέφυρες. Η άσκηση αυτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, και η δημοσιότητα που δώθηκε φέτος ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού, αλλά και άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμά της η Hurriyet ανέφερε ότι μια εγκληματική οργάνωση πήρε 127 πρόσφυγες, με 2.000 δολάρια τον καθένα, για να τους περάσει στην Ελλάδα, αλλά τους άφησαν 80 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη, ενώ την Κυριακή ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ένα νέο παραλήρημα, με το οποίο επιστρέφει στην εμπρηστική ρητορική εναντίον της Δύσης.

Αυτή τη φορά, σε ομιλία του, με έναν πιο γενικό τρόπο υποστήριξε πως πολλοί λειτουργούν εναντίον της Τουρκίας, προσπαθώντας να «βάλουν τρικλοποδιά» όσον αφορά πολλά ζητήματα, από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έως την Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγή: economico.gr