Οι ΗΠΑ βάζουν στο παιχνίδι τα τρομερά βομβαρδιστικά Β-21

Σε αντίθεση με το πρόγραμμα των F-35 που και καθυστέρησε και «ξέφυγε» τελειώς από τον προϋπολογισμό του, ένα άλλο πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται ότι πηγαίνει εξαιρετικά καλά.

Ο λόγος για το νέο stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-21, το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά τα Β-1 και Β-2 στο στόλο των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Defense News, το τρομερό νέο αεροσκάφος θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση και τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του μέσα στο 2022, δηλαδή, εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.

Πολύ λίγες λεπτομέρειες

Η παρουσίαση του Β-21 Raider θα είναι η πρώτη μέσα σε τρεις δεκαετίες ενός νέου αμερικανικού βομβαρδιστικού και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκοπεύει να τιμήσει δεόντως την περίσταση, καθώς το τελευταίο βομβαρδιστικό που είχε παρουσιαστεί ήταν το 1988 το B-2 Spirit της εταιρείας Northrop Grumman, η οποία κατασκευάζει και το Β-21.

Πάντως, όσοι θεωρούν ότι η παρουσίαση του Β-21 θα τους δώσει την ευκαιρία να δουν καλά το νέο αεροσκάφος, μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς ο υφυπουργός, αρμόδιος για την Αεροπορία, Φρανκ Κένταλ, ξεκαθάρισε ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε στους αντιπάλους μας “όπλα”. Θα αναγνωρίσουμε την ύπαρξή του και αυτί είναι όλο».

Περισσότερα στον προϋπολογισμό

Σύμφωνα με αναλυτές, περισσότερα στοιχεία για το νέο βομβαρδιστικό θα γίνουν γνωστά μέσω του προϋπολογισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας για το δημοσιονομικό έτος 2023, όπως ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων και πόσο σύντομα το αεροσκάφος θα μπορεί να μπει σε πλήρη υπηρεσία για λογαριαμό των ΗΠΑ.

Πάντως, ο ίδιος προϋπολογισμός αναμένεται να είναι «σφιχτός», οπότε όσοι περιμένουν να δουν νέα εντυπωσιακά πράγματα για την αεροπορία, μάλλον θα απογοητευθούν. Για την ώρα, ο Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ, πτέραρχος Μπράουν, ξεκαθάρισε ότι σε άμεση προτεραιότητα είναι η απόκτηση ενός νέου ιπτάμενου τάνκερ για τον ανεφοδιασμό μαχητικών.

Πίεση στο Κογκρέσο

Επίσης, Μπράουν και Κένταλ αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στο Κογκρέσο για απόσυρση παλαιοτέρων αεροσκαφών, τα οποία έχουν ακριβή συντήρηση και δεν θεωρούνται ικανά να συμμετάσχουν σε μια σύγκρουση με την Κίνα, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τον ταχύτερο εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Από την άλλη, μέλη του Κογκρέσου -για πολιτικούς λόγους- επιμένουν να συντηρούν διάφορα παλιότερα αεροσκάφη (όπως τα Α-10) και να γκρινιάζουν για τα κόστη προγραμμάτων όπως το F-35, οπότε η «μάχη» αναμένεται σκληρή και δύσκολη για τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας και τους σχεδιασμούς τους για το σώμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr