Στην πολυπλοκότητα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού αναφέρθηκε   ο  Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της 4ης κατά σειρά εκδήλωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 στα Χανιά. Ο Γενικός ανέφερε, ότι επιλέχθηκε η Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά για να δοθεί  ιδιαίτερη έμφαση στο αντικείμενο της οργάνωσης του θαλάσσιου χώρου, κυρίως στην περιοχή που βρέχεται από το νησί της Κρήτης και δίνοντας και ιδιαίτερη έμφαση για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία έχει ο θαλάσσιος χώρος εδώ στη περιοχή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημαντηράκης.

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν οι δήμαρχοι Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λευτέρης Κοπάσης, Γιώργος Κονταξάκης, Ανδρέας Κουκλινός, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Βιριράκης, o Πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, του Ναύσταθμου κ.α.

Ο κος Μπακογιάννης επεσήμανε: :«Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι πολυπαραγοντικός» σημείωσε, εξηγώντας πως πρέπει να ληφθούν υπόψη γεωπολιτικά δεδομένα αλλά και άλλες δραστηριότητες που εξελίσσονται στην θάλασσα, όπως αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, θαλάσσια ΝΑ ενάλιες αρχαιότητες, θέματα όπως τα offshore αιολικά πάρκα και οι πλωτές ανεμογεννήτριες: «Όλα αυτά διεκδικούν χώρο από την θάλασσα και φυσικά ένα μεγάλο ζητούμενο που αφορά την ΑΟΖ και τον θαλάσσιο πλούτο σε ενέργεια που και αυτά πρέπει να τα έχει προβλέψει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός.» ανέφερε.

Στον κόλπο της Κισάμου, στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου Ροδωπού  στα βόρεια του Ακρωτηρίου αλλά και στη νησίδα Γαυδοπούλα, χωροθετούνται εν δυνάμει, τρία από τα πέντε αιολικά πάρκα που δύνανται να αναπτυχθούν στην Κρήτη, σε συνολικά δέκα προτεινόμενες θέσεις.

Την παρουσίαση των θέσεων, οι οποίες αποτελούν συνάρτηση πάνω από 30 περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών, έκανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος, σε ημερίδα για το πρόγραμμα interreg με θέμα τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο την Τρίτη παρουσία του γενικού γραμματέα χωροταξικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, Ευθύμιου Μπακογιάννη.   Όπως σημείωσε ο κ. Τσούτσος εκπονείται μια μελέτη που αφορά την χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων: «Έχουμε δουλέψει εδώ και πέντε χρόνια πάνω σε αυτό. Έχει γίνει πολλή δουλειά γύρω από αυτό. Θέλουμε να μελετήσουμε θέσεις και να τις προτεραιοποιήσουμε ώστε στο μέλλον ένας επενδυτής, να ξέρει για πού μπορει να κάνει αίτηση. (…) Έχουν μπει 30 διαφορετικά κριτήρια. Τώρα θα μελετήσουμε τις υποψήφιες θέσεις στην πραγματικότητα, να τις δούμε, να τις μετρήσουμε και να δούμε τις πιθανές επιπτώσεις. Δεν αρκεί το καλό αιολικό δυναμικό, κοιτάμε και άλλα πράγματα, την θέαση, την όχληση, την στάση των τοπικών πληθυσμών».

Όπως ανέφερε η Κρήτη μπορεί και πρέπει να είναι και «πράσινη» και ενεργειακά αυτόνομη. Στόχος είναι αφού οι ερευνητές αποκτήσουν εικόνα  και του τι γίνεται στον βυθό των προτεινόμενων θέσεων, να προχωρήσει η αξιοποίηση θαλάσσιων οικοπέδων με βιώσιμη χωροθέτηση. Να διαμορφωθούν έξυπνα συστήματα αποθήκευσης να ακολουθήσει διαμόρφωση κοινού οράματος και πλάνου δράσης και μέσα από συνεργασία φορεων και τοπικών κοινωνικών να προχωρήσει η υλοποίηση.

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος περιλαμβάνει «έξυπνα – πράσινα λιμάνια».

Καταδυτικό πάρκο

Ο Κώστας Ντούνας, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ αναφέρθηκε στην παρουσίασή του στον καταδυτικό τουρισμό και στο πρώτο καταδυτικό πάρκο που  ξεκινάει να υλοποιείται στον Αποκόρωνα.  Το πάρκο θα δομηθεί γύρω από 10 τεχνητούς υφάλους προσομοίωσης στο φυσικό περιβάλλον που κατασκεύασε το ΕΛΚΕΘΕ και θα γίνουν σπίτια για ροφούς, σαργούς και δεκάδες άλλα είδη που εξαφανίζονται από την υπεραλίευση, εμπλουτίζοντας και την βιοποικιλότητα στην περιοχή.  «Θα είναι ένα ανοιχτό ενυδρείο στην θάλασσα, χωρίς γυαλιά (…) μια πρότυπη όαση κατάδυσης αναψυχής» σημείωσε ο κ. Ντούνας, τονίζοντας πως για τέτοιους σκοπούς προκρίνονται  περιοχές αμμώδεις, χωρίς κανένα ενδιαφέρον, αισθητικό, οικολογικό, αρχαιολογικό.  Το πάρκο στον Αποκόρωνα θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και πιθανόν να είναι έτοιμο ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

«Γρίφος» η χωροταξία της θάλασσας

Στην χωροθέτηση πέντε θαλάσσιων αιολικών πάρκων, στην οποία καταλήγει σχετική μελέτη που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης αναφέρθηκε ο κ. Τσούτσος:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr