Παπανδρέου Γεννηματά

Στο Κίνημα Αλλαγής η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα «αριστερόστροφων» δονήσεων και κεντρώου εκνευρισμού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε μετά από πολύ καιρό να κάνει δημόσια πολιτική παρέμβαση και να βγει ένα βήμα πιο μπροστά κι από την πρόταση Γεννηματά για την προοδευτική διακυβέρνηση. Με την συνέντευξή του στο περιοδικό «Πατρινόραμα» και στον διευθυντή του Παναγιώτη Ρηγόπουλο, όρισε την «προοδευτική διακυβέρνηση» ως ανάγκη – καταλύτη και είπε ότι είναι εφικτή μια προγραμματική συμφωνία «με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα».

«Υπάρχει ανάγκη, πράγματι,», είπε, «για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει».

Η συνάντηση Καστανίδη – Ραγκούση

Ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, επίσης χθες ήταν κεντρικός ομιλητής μαζί με τον παλαιό του συνοδοιπόρο και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Κυβέρνηση Ν.Δ. και ΑΣΕΠ: από την αριστεία στην ευνοιοκρατία».

Ο Χάρης Καστανίδης έχει στενή πολιτική σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, οι δυό τους είχαν πρωταγωνιστήσει στην τελευταία μεγάλη κρίση στο Κίνημα Αλλαγής όταν διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή και δεν υπερψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, και ο Γιάννης Ραγκούσης προέρχεται επίσης από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Η δε σημειολογία συμπληρώνεται από το γεγονός πως στο ίδιο πάνελ ήταν παρών ένας ακόμη εκπρόσωπος του «ανδρεοπαπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Παπατόλιας.

Ο ίδιος ο Χάρης Καστανίδης, βεβαίως, έσπευσε να προλάβει και την σημειολογία και να «κάψει» και τα όποια πολιτικά σενάρια και συμπεράσματα: «Και μη ξεχνάτε τον χρυσού κανόνα: Όσο πιο απόλυτα επιθυμείτε τη δεξιά εκτροπή του Κινήματος Αλλαγής, τόσο πιο πολύ να καταγγέλλετε τους “άλλους” για συνεργασία με την Αριστερά», έγραψε στο twitter αμέσως μετά την εκδήλωση.

Οι “γέφυρες” και η καχυποψία

Και τα σενάρια, και τα συμπεράσματα όμως τρέχουν εδώ και καιρό και προκαλούν εντάσεις εντός ΚΙΝΑΛ. Η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση – και πολύ περισσότερο σύμπλευση – με τον ΣΥΡΙΖΑ , βλέπει στις παρεμβάσεις Παπανδρέου – Καστανίδη γέφυρες με την Κουμουνδούρου. Και πίσω από αυτές τις γέφυρες βλέπει, για μια ακόμη φορά, και τον Κώστα Λαλιώτη.

Η ίδια πλειοψηφία θορυβήθηκε και με την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στην Βουλή υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης» διακρίνοντας αντίστοιχες γέφυρες. Δεν υπήρξαν μόνο γκρίνιες στην Χαριλάου Τρικούπη, υπήρξαν και έντονες διαμαρτυρίες. Σε βαθμό τέτοιο, που ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Πάνος Βλάχος αναγκάστηκε να τοποθετηθεί δημόσια και να δηλώσει ότι «η «Προοδευτική διακυβέρνηση» που ανέφερε η Φώφη  Γεννηματά στη Βουλή σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αυτόνομη πορεία είναι προγραμματικά, πολιτικά και καταστατικά δεδομένη».

Ο εσωτερικός αναβρασμός όμως συνεχίζεται και η καχυποψία παραμένει. Όπως παραμένει ανοιχτή και η μάχη για την ηγεσία και τον τελικό πολιτικό προσδιορισμό του κόμματος.

Πηγή: economico.gr