επώδυνος κύκλος ΔΝΤ

H πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τη χώρα μας, κλείνει ένα επώδυνο κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Οπως αναφέρει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters, με την οριστική απόφαση της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί από τη χώρα και ως δανειστής και ότι παράλληλα, σε λίγους μήνες, με τη λήξη της Eνισχυμένης Eποπτείας (Enhanced Surveillance), η σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο επιστρέφει στο προ-Μνημονίου status.

Το χρονικό της επώδυνης σχέσης με το ΔΝΤ

  • Μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου το 2018, το ΔΝΤ παρέμεινε ως τεχνικός σύμβουλος στο σχήμα της Eνισχυμένης Eποπτείας (Enhanced Surveillance), διατηρώντας το μόνιμο γραφείο του στην Αθήνα, με βασική δικαιολογία ότι η Ελλάδα ακόμα χρωστάει δόσεις των παλαιών δανείων (κάτι που στήριξαν για ακόμα μια φορά και οι Γερμανοί που πάντα ήθελαν το Ταμείο στην Ελλάδα).
  • Τον Ιανουάριο του 202,0 ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα το κλείσιμο του γραφείου στην Αθήνα. Όπως ανέφερε τότε σε τηλεγράφημά του Reuters (7 Ιανουαρίου 2020), η συμφωνία προέκυψε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκεοργκίεβα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
  • Το τελευταίο τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο αναφέρει όλες με λεπτομέριες σχετικά με το οριστικό κλείσιμο του κεφαλαίου, σημειώνει με βάση δύο πηγές από την πλευρά της Αθήνας, ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει οριστικά ότι όφειλε στο ΔΝΤ «μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Τα τεχνικά στοιχεία

Σύμφωνα με το Reueters, η Ελλάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες τα τελευταία δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ τα οποία έληγαν κανονικά το 2024. Η Ελλάδα έχει ήδη εξοφλήσει νωρίτερα περίπου 6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2019 και το 2021.

Παράλληλα το πρακτορείο σημειώνει ότι η χώρα μας σχεδιάζει επίσης την οριστική αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, τα οποία έληγαν μέχρι και το 2023.

Πρακτικά ως τον Αύγουστο το ΔΝΤ θα έχει υποβάλει και την τελευταία του έκθεση στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας και θα βρίσκεται πλέον και με τα δύο πόδια εκτός της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr