πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ

Το τέλος της ηρεμίας στην πολιτική σκηνή, εν μέσω κοροναϊού και ελληνοτουρκικής έντασης σηματοδοτεί η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Μία πρόγευση του τί πρόκειται να ακολουθήσει σήμερα και αύριο στη βουλή, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών, δόθηκε χθες με τη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και η Εφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης, τους οποίους αντέκρουσε με ένταση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Η μάχη ήταν σφοδρή και καταδεικνύει ότι η περίοδος των χαμηλών τόνων λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας, έχει παρέλθει οριστικά.

Είναι ενδεικτικό το σχόλιο κυβερνητικών πηγών αργά χθες το βράδυ ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστά “μία πράξη μείζονος ανευθυνότητας, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενόσω η Τουρκία επιδίδεται σε αλλεπάλληλες προκλήσεις και με το νέο κύμα του κορονοϊού να πλήττει την κοινωνία.

Οι ίδιες πηγές, αφού υπενθυμίζουν ότι η “ταφόπλακα” στην προστασία της πρώτης κατοικίας μπήκε επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν ότι κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί. Το 2017 έγιναν 28, το 2018 έγιναν 17.195 και το 2019 (έως τέλος Ιουνίου) είχαν γίνει 8.449.

Αντιθέτως, τον τελευταίο 1,5 μήνα διενεργήθηκαν:

  • Πέντε πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο είχε αξία άνω του 1.000.000 ευρώ.
  • 18 πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο είχε αξία μεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ.
  •  47 πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο είχε αξία μεταξύ 300.000- 500.000 ευρώ.

Επίσης, από σήμερα και μέχρι τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί:

  • Πέντε πλειστηριασμοί κατοικιών, όπου το κάθε ακίνητο έχει αξία άνω του 1.000.000 ευρώ.
  • 14 πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου το κάθε ακίνητο έχει αξία μεταξύ 500.000 και 1.000.000 ευρώ.
  • 10 πλειστηριασμοί ακινήτων, όπου το κάθε ακίνητο έχει αξία μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ.

Δεδομένων αυτών των στοιχείων, οι ίδιες πηγές καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να  διευκρινίσει  εάν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» περιλαμβάνει και αυτούς που έχουν σπίτια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, και ποιος τελικά θέλει να προστατέψει.

Σφοδρή σύγκρουση με Τσακαλώτο

Εάν ήθελε ο πρωθυπουργός να υποστήριζε τον κ. Σταϊκούρα, έπρεπε να είναι εδώ χθες για τον Πτωχευτικό Κώδικα και να μην κρύβεται.

Θα τον στήριζε, εάν μετέτρεπε αυτή την πρόταση μομφής σε μομφή κατά της κυβέρνησης, αλλά τον αφήνει έτσι, γιατί αυτός θέλει να αποφύγει την όποια συζήτηση για το πτωχευτικό, είπε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε την ώρα της διαχείρισης της πανδημίας και της εξέλιξης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για τον Πτωχευτικό Κώδικα, όταν τα έγγραφα που κατέθεσα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς φέρουν την υπογραφή σας, απάντησε ο κ. Σταϊκούρας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εσείς δεν θα έπρεπε να μιλάτε για το νομοσχέδιο, διότι είχατε πει στις 31/10/2015 στη Βουλή, ότι έως το τέλος του 2015 θα έχουμε λύσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων,

Και είμαστε στο 2020 που προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύσατε εσείς, αλλά το διογκώσατε, είπε.

Δριμύ κατηγορώ Σταϊκούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δριμύ κατηγορώ προς την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πλαίσιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του.

«Υποστηρίζω ότι η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι άκαιρη. Κατατίθεται, την ίδια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνουμε μια πολύπλευρη μάχη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια χρονική στιγμή που ολοκληρωνόταν η ιστορική για τη Δημοκρατία δίκη, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, για ακόμη μία φορά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποδεικνύει, ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα και οι πολίτες της, ότι επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Τα μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας 

Ο Υπουργός Οικονομικών παρέθεσε ένα προς ένα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας.

1ον. Ψηφίστηκαν 14 νομοσχέδια, που στόχο έχουν την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Κάποια από αυτά, όπως συχνά επαναλαμβάνετε, «δεν προλάβατε» να τα νομοθετήσετε…

2ον. Υλοποιούμε ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που στόχο έχει τη μείωση του – διογκούμενου κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους πολίτες, κυρίως όμως για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη μειώσει, με μόνιμο τρόπο, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Μειώσαμε τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με εισαγωγικό συντελεστή 9%, και αυξήσαμε το αφορολόγητο για κάθε τέκνο.

Μειώσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος

Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

Απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τους κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών.

Μειώσαμε το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24%.

Μειώσαμε τη φορολογία διανεμόμενων κερδών στο 5%.

Μειώσαμε ασφαλιστικές εισφορές για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης.

Αναστείλαμε τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Παρέχουμε ισχυρό φορολογικό κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Δώσαμε κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Θεσπίσαμε επενδυτικά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Επίσης, ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε πρόσθετες και σημαντικές, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Και αυτό διότι στο πλαίσιο των αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα όσο διαρκεί η κρίση αυτή.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

Μειώσαμε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίσαμε, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Καλύψαμε, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.

Συμψηφίσαμε, κατά 25%, με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις την εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ.

Παρείχαμε έκπτωση κατά 25% στις ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

Μειώνουμε, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τις ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα.

Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών, με το οποίο το κράτος τείνει «χείρα βοηθείας» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύ σημαντικές διευκολύνσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Μ. Βορίδης: Κατά του Τσακαλώτου είναι η μομφή όχι κατά του Σταϊκούρα

Το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε ο Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής εναντίον του Χ. Σταϊκούρα.

«Έχω και τη σατανική σκέψη ότι ο Τσίπρας το έκανε για να κόψει τα φτερά του Τσακαλώτου. Ότι μας έφερε εδώ για να μας θυμίσει για κάποιο λόγο τα πεπραγμένα του Υπουργού του. Γιατί η πρόταση μομφής που καταθέτετε σήμερα δεν είναι κατά του Σταϊκούρα. Κατά του Τσακαλώτου είναι. Αυτός επέβαλε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επί των ημερών του καταργήθηκε η προστασία της α’ κατοικίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Π. Πολάκης: Ναι κάναμε πλειστηριασμούς, αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας

Στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πλειστηριασμούς αλλά αυτοί δεν ήταν πρώτης κατοικίας προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. «Εμείς σε 4,5 χρόνια κάναμε πλειστηριασμούς αλλά όχι πρώτης κατοικίας», ομολόγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που ο Χ. Σταϊκούρας στην ομιλία του είχε αναφέρει ότι έγιναν περισσότεροι από 25.000 πλειστηριασμοί την προηγούμενη πενταετία.

243 βουλευτές ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών

Το σύνολο σχεδόν των βουλευτών ενεγράφησαν να μιλήσουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ενεγράφησαν 243 βουλευτές, χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζονται οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Πηγή: economico.gr