ΗΠΑ πραξικόπημα

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι «έτσι αμφισβητούνται τα εκλογικά αποτελέσματα στις μπανανίες – όχι στην δική μας δημοκρατία».

Ο Νταν Μπαλζ έγραψε στην Washigton Post ότι η 6η Ιανουαρίου του 2021 θα καταγραφεί ως «μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών»:

«Αντί για την ημέρα που θα επισφράγιζε την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, αυτή η Τετάρτη θα μείνει στην μνήμη ως η ημέραπου ο όχλος, υποκινούμενος από τον πρόεδρο Τραμπ, εισέβαλε στο Καπιτώλιο και προκάλεσε ένοπλη αναμέτρηση», σχολίασε.

O Ανταμ Κίνζιντζερ, ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Ιλινόις το έθεσε συνοπτικά και χωρίς περιστροφές: «Αυτό είναι απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε.

Το πώς φθάσαμε σ’ αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος – «τη πρώτη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» – το εξηγεί στην δική του ανάλυση επίσης στην Washington Post ο Ντέιβιντ Νακαμούρα.

«Μετά από τέσσερα χρόνια στο θώκο του», έγραψε, «ο Τραμπ ποδοπάτησε τις πολιτικές νόρμες, επιτέθηκε στους δημοκρατικούς θεσμούς, επιχείρησε να απαξιώσει κυβερνητικές υπηρεσίες, προώθησε αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας και παραπέμφθηκε από την Βουλή. Και από την πρώτη στιγμή της ήττας του στις εκλογές του Νοεμβρίου οι επικριτές του προειδοποιούσαν για την προσπάθειά του να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα ορίζοντας ένα νέο επίπεδο κινδύνου: Την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στην αμερικανική ιστορία με στόχο την παράνομη διατήρηση της εξουσίας».

Η στιγμή της αλήθειας για την Αμερική

Αυτή ήταν και η μεγάλη στιγμή της αλήθειας, όπως συμπληρώνει στους New York Times ο Πίτερ Μπέικερ: «Μετά από 1448 μέρες μαχών χαρακωμάτων με φίλους και αντιπάλους, γράφει, «μετά από 1448 μέρες εκρήξεων στο Twitter και σοκαριστικής διακυβέρνησης, μετά από 1448 ημέρες απόλυτης κυριαρχίας στην εθνική συζήτηση και την αναδιάταξη της πραγματικότητας για να ταιριάζει στις δικές του ανάγκες, ο πρόεδρος Τραμπ έφτασε μπροστά στη στιγμή της αλήθειας. Και το μόνο που του απέμεινε είναι να κραυγάζει».

Μέσα από αυτές τις κραυγές ακούγεται από χθες η τραυματική πραγματικότητα του μεγάλου διχασμού της Αμερικής και της μεγάλης απειλής για την δημοκρατία. Και αυτή θα είναι και η δουλειά του Τζο Μπάιντεν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως ο ίδιος είπε χθες την νύχτα: η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Διότι, όπως έγραψε και πάλι ο Νταν Μπαλζ στην Washington Post «αυτή είναι και η μοναδική κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Τραμπ».

Πηγή: economico.gr