Ισραήλ Γκολάν

Τα υψίπεδα του Γκολάν θα «παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία», διαμήνυσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η αμερικανική υποστήριξη για τον έλεγχο του Γκολάν από το Ισραήλ δεν είναι αμετακίνητη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο αμερικανικό δίκτυο CNN πως το Γκολάν είναι «πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του Ισραήλ» αλλά πως «τα ζητήματα της νομιμότητας είναι άλλης τάξης».

«Με τον καιρό, αν η κατάσταση αλλάξει στη Συρία, είναι κάτι που θα μελετήσουμε», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν και πρόσθεσε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

«Η θέση του Ισραήλ είναι σαφής. Σε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικό σενάριο, τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείου υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γραφείου του Νετανιάχου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που σημάδεψαν την υποστήριξή του στο Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Μάρτιο του 2019 διάταγμα με το οποίο αναγνώριζε επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στο κατεχόμενο τμήμα των συριακών υψιπέδων του Γκολάν, που προσαρτήθηκαν το 1981. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση αυτή.

Η Συρία είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση του Τραμπ «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της.

Πηγή: economico.gr