Για τις ΗΠΑ πέταξε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου από την 114 Πτέρυγα Μάχης το πρώτο ελληνικό μαχητικό F-16 που αναβαθμίστηκε σε έκδοση Viper (Οχιά).

Το αεροσκάφος αναβαθμίστηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσεις και έφυγε για τις ΗΠΑ όπου θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι τελικές πιστοποιήσεις στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, το οποίο θα αποτελέσει το πρότυπο για το σύνολο των μαχητικών τού προγράμματος αναβάθμισης σε διαμόρφωση Block 70/72 Viper.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης που υλοποιείται με τη συνεργασία της ΕΑΒ και της Lockheed Martin αφορά σε συνολικά 84 αεροσκάφη F-16 διαφόρων εκδόσεων και μόλις ολοκληρωθεί η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα διαθέτει την πιο εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναβάθμισης υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι παρόν στην απογείωση του πρώτου ελληνικού Viper ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις.

Πηγή: economico.gr