Την – καθόλου ευοίωνη για τον τούρκο πρόεδρο – πρόβλεψη ότι ο στρατός θα «τελειώσει» σύντομα τον Ταγίπ Ερντογάν κάνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν αρχηγός στο αντιπολιτευόμενο «Κόμμα του Μέλλοντος», δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική «κηδεμονία» και σύντομα θα «εξαλειφθεί» από την ίδια την φατρία που τον ελέγχει.

“Το πραξικόπημα ήταν απλώς η πρώτη φάση”

«Ο Ερντογάν είναι επίσης αιχμάλωτος από τον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού και ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση Karar, τονίζοντας:

«Και τώρα προειδοποιώ τον Ερντογάν, τα μέλη του ΑΚΡ και όσους έχουν τα λογικά τους μέσα στο ΑΚΡ. Την επόμενη φορά (γιατί το πραξικόπημα το 2016 ήταν η πρώτη φάση), θα τον «καθαρίσουν» τον Ερντογάν και θα διαμορφωθεί ένα νέο αυταρχικό πολίτευμα που οι συντηρητικοί – τους ονομάζω έτσι, διότι  οι μεγάλες κοινωνικές μάζες έχουν απατηθεί πολλές φορές – δεν θα μπορούν ποτέ πια να κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά.

Αυτός είναι  ο λόγος που προσπαθούν να εμποδίσουν το Κόμμα του  Μέλλοντος, διότι είναι αυτό που θα εμποδίσει να συμβεί κάτι τέτοιο”.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τον Ερντογάν ότι δεν αντιμετώπισε σοβαρά την επίθεση εναντίον στελέχους του Κόμματος του Μέλλοντος.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Νταβούτογλου, Σέλτσουκ Οζνταγκ, δέχθηκε αιματηρή επίθεση από ένοπλη συμμορία μπροστά από το σπίτι του στην Άγκυρα την Παρασκευή. Δύο άτομα την Κυριακή συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση, η οποία πιστεύεται ότι έγινε από όχλο που συνδέεται με την ακροδεξιά.

Ο Νταβούτογλου ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ από το 2014 έως το 2016 μέχρι που αναγκάστηκε σε παραίτηση  από τον Ερντογάν, τον Σεπτέμβριο του 2019. Ιδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Πηγή: economico.gr