Η πυρηνική απειλή του Ιράν αναστατώνει τον κόσμο

Ανάλυση της Wall Street Journal*

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έχουν προκαλέσει ανησυχίες και μια δυσάρεστη προαίσθηση. Την 1η Απριλίου, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν υψηλόβαθμο Ιρανό διοικητή στη Δαμασκό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ιράν απάντησε με την εκτόξευση περισσότερων από 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στο Ισραήλ, γεγονός που με τη σειρά του ώθησε το Ισραήλ να πλήξει στόχους στην ιρανική πόλη Ισφαχάν το βράδυ της Πέμπτης. Καθώς οι δύο ιστορικοί ανταγωνιστές “τραβάνε το σχοινί”, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι σχεδόν η μόνη που φοβάται μια περιφερειακή πυρκαγιά.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει εκδίκηση για τους νεκρούς της, ενώ το Ισραήλ πρέπει να αποκαταστήσει την αποτροπή, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εάν το Ισραήλ δεν καταφέρει να αποκαταστήσει επαρκή αποτροπή, πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μέλλον γεμάτο με προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής και Ισραηλινούς συνεχώς σε καταφύγια βομβών.

Πίσω από αυτές τις ανησυχίες κρύβονται οι πυρηνικοί υπολογισμοί της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Όταν οι μουλάδες ξεκίνησαν τα προγράμματα ατομικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων πριν από τέσσερις δεκαετίες, σκέφτονταν πρωτίστως να αντιμετωπίσουν το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν και δευτερευόντως να ελέγξουν τις Η.Π.Α. Εκείνες τις πρώτες ημέρες, απ’ όσο μπορούμε να συλλέξουμε από ιρανικές πηγές για τη γένεση των πυρηνικών φιλοδοξιών της θεοκρατίας, το μίσος για το Ισραήλ και ο έντονος αντισημιτισμός του καθεστώτος δεν ήταν σημαντικοί παράγοντες. Αυτό έχει σίγουρα αλλάξει.

Ιμπεριαλισμός με φτηνό κόστος

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν έχει στόχο να σταθεί ως η πιο επιτυχημένη αυτοκρατορική δύναμη στη Μέση Ανατολή μετά τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Η σύγκριση θα προσβάλει τους μουλάδες, αλλά και οι δύο κατάφεραν να περιφρουρήσουν μεγάλες εκτάσεις εδάφους βασιζόμενοι σε πληρεξούσιους.Πρόκειται για ιμπεριαλισμό με φτηνό κόστος.

Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1979, το Ιράν άρχισε να συγκεντρώνει μια συλλογή από τρομοκράτες και μαχητές. Στο Λίβανο, δημιούργησε τη Χεζμπολάχ, δημιούργησε στενή σχέση με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ιδίως με την ηγετική στρατιωτική της οργάνωση, τη Φατάχ) και αργότερα χρηματοδότησε τις πιο μαχητικές ισλαμικές παλαιστινιακές ομάδες Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Η ιερατική ελίτ έμαθε νωρίς ότι μπορούσε να προκαλέσει πόνο στους αντιπάλους της, με ένα βαθμό ατιμωρησίας, αν κρυβόταν πίσω από τους αντιπροσώπους της. Το ιστορικό των επιτευγμάτων της είναι εξαιρετικό. Η βομβιστική επίθεση της Χεζμπολάχ στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983 προκάλεσε την αποχώρηση της Αμερικής από τον Λίβανο, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι ακόμη και μια δυτική υπερδύναμη μπορούσε να υποχωρήσει μέσω της τρομοκρατίας. Οι σιίτες ισλαμιστές ξεκίνησαν τη λατρεία των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, η οποία έκτοτε έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των σουνιτών ιερών πολεμιστών.

Ακολούθησαν οι πόλεμοι της 11ης Σεπτεμβρίου, η Αραβική Άνοιξη του 2011-12, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος και, πιο πρόσφατα, η επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την επαίσχυντη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Η νέα τάξη πραγμάτων

Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις σημάδεψαν τη νέα τάξη πραγμάτων, προσφέροντας στο Ιράν έναν μποναμά ευκαιριών. Ο διάσημος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Qassem Soleimani σχεδίασε μια πολυεθνική “μετωπική” δύναμη πληρεξουσίων που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε διάφορα μέτωπα. Δημιούργησε τον λεγόμενο “άξονα της αντίστασης”, το κύριο μέσο του Ιράν για να διεξάγει πόλεμο κατά του εβραϊκού κράτους και της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία και το Ιράκ. Οι σιίτες πληρεξούσιοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας “έκοψαν” τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσοποταμία, συμβάλλοντας στην ταπείνωση μιας υπερδύναμης. Το Ιράν συνέβαλε στην τροφοδότηση των “διαρκών πολέμων” που ανέτρεψαν και αποθράσυναν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η Τεχεράνη συγκέντρωσε περίπου 80.000 πολιτοφύλακες από όλη την περιοχή για να διασώσει τη δυναστεία Άσαντ. Το 2015, έφτασαν επίσης ρωσικές ειδικές δυνάμεις και αεροπορικές δυνάμεις. Μαζί έστρωσαν το δρόμο τους προς τη νίκη. Έκτοτε, το Ισραήλ διεξάγει μια ατελείωτη αεροπορική εκστρατεία στη Συρία για να εμποδίσει την Τεχεράνη να μετατρέψει τη χώρα σε άλλη μια πλατφόρμα πυραύλων.

Στην Υεμένη, οι Χούτι σιίτες που ιστορικά δεν ήταν αρεστοί από τους σιίτες του Ιράν, αποδείχθηκαν πρόθυμοι υποκατάστατα της Τεχεράνης. Νίκησαν τις συνδυασμένες δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους στην Υεμένη, ταπεινώνοντας τον παρορμητικό Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μέσα από όλες αυτές τις αταξίες, το έδαφος του Ιράν παρέμεινε απρόσβλητο από αντίποινα, καθώς οι μαχόμενοι αντίπαλοί του θεωρούσαν ότι δεν μπορούσαν να επεκτείνουν τη σύγκρουση.

Μέσα από όλες αυτές τις αταξίες, το έδαφος του Ιράν παρέμεινε απρόσβλητο από αντίποινα, καθώς οι μαχόμενοι αντίπαλοί του επέμεναν ότι δεν μπορούσαν να επεκτείνουν τη σύγκρουση.

Η στρατηγική του “άξονα της αντίστασης”

Το κληρικό καθεστώς του Ιράν πανηγύρισε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ ως θρίαμβο της στρατηγικής του “άξονα της αντίστασης”. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί τόνισε: “Οι πυρήνες της αντίστασης καθορίζουν τη μοίρα της περιοχής μας, και ένα παράδειγμα είναι η επιχείρηση της Αλ Ακσά”. Ανεξάρτητα από το αν ο Χαμενεΐ έδωσε ή όχι το πράσινο φως για την επίθεση, η εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια του καθεστώτος του προς τη Χαμάς είχε ρητό στόχο να της επιτρέψει να διεξάγει έναν πιο αποτελεσματικό πόλεμο εναντίον του κοινού τους εχθρού.

Ο Χαμενεΐ σίγουρα ανέμενε αυστηρά ισραηλινά αντίποινα, υποθέτοντας παράλληλα ότι θα επικρατούσαν οι παλιοί κανόνες: Το Ιράν θα υποδαύλιζε τους “δακτυλίους της φωτιάς” του, φουντώνοντας τα σύνορα του Ισραήλ μέσω των αντιπροσώπων του, και η πάντα ανήσυχη Δύση, με επικεφαλής την κυβέρνηση Μπάιντεν που φοβάται την κλιμάκωση, θα επενέβαινε και θα επέβαλε μια διευθέτηση στο Ισραήλ. Μια άσχημα ταλαιπωρημένη Χαμάς θα έβγαινε τελικά από τα τούνελ της και θα δήλωνε νίκη.

Η Ισλαμική Δημοκρατία

Σε μεγάλο βαθμό, το σενάριο εξελίχθηκε όπως το Ιράν το περίμενε. Αναγκασμένο σε έναν ανελέητο πόλεμο πόλεων, το Ισραήλ έκαψε τη Γάζα. Αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες πιέσεις από τον Λευκό Οίκο, οι IDF δεν έχουν κινηθεί κατά του τελευταίου οχυρού της Χαμάς στη Ράφα. Απρόθυμες ή ανίκανες να διατηρήσουν σημαντική κατοχή σε άλλα σημεία της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ήδη επιθέσεις ανταρτών σε εκκαθαρισμένες περιοχές.

Έξω από τη Γάζα, η Ισλαμική Δημοκρατία έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μερικές από τις ρουκέτες της στο βόρειο Ισραήλ και οι Χούθι διέκοψαν τη θαλάσσια κυκλοφορία στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη έστελνε όπλα στη Δυτική Όχθη. Όταν οι σιίτες προστατευόμενοι του Ιράν στο Ιράκ σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν λυπήθηκε το Ιράν και βομβάρδισε τους πράκτορές του. Στα Ηνωμένα Έθνη, η Τεχεράνη πήρε τις επιθυμητές καταγγελίες για το Ισραήλ. Η Νότια Αφρική, κολλημένη στην παρακμή με δυσάρεστες εσωτερικές πολιτικές, έχει γίνει ένα  “παιδί για όλες τις δουλειές” για τα παράπονα του Τρίτου Κόσμου, με ιδιαίτερη έχθρα εναντίον του εβραϊκού κράτους. Κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Παρόλο που το Ισραήλ μπορεί να έχει βαλτώσει στη Γάζα και να βρίσκεται σε μια όλο και πιο σοβαρή αντιγνωμία με την κυβέρνηση Μπάιντεν για το πώς να πολεμήσει τη Χαμάς, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προφανώς αποφασίσει να κάνει το Ιράν να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για τις μηχανορραφίες του. Το έκανε εμφατικά όταν σκότωσε τον στρατηγό Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι και έξι από τους αναπληρωτές του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Στη ζωή και στο θάνατο, ο Ζαχέντι δεν απολάμβανε τη δημόσια αναγνώριση του Σολειμανί. Η μηχανή προπαγάνδας του καθεστώτος δεν διαφήμισε ποτέ τις προσπάθειές του να νικήσει τους σιίτες που μισούν τους σουνίτες εξτρεμιστές, γεγονός που βοήθησε να γίνει ο Σολειμανί μια ημι-ιερή μορφή ακόμη και μεταξύ των Ιρανών που περιφρονούν το κληρικό καθεστώς. Ο Ζαχέντι ήταν, ωστόσο, ένας κρίσιμος διοικητής στο τρομοκρατικό δίκτυο του Ιράν, κοντά στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ήταν επίσης σημαντικός παίκτης στη μακρόχρονη υποστήριξη της Χαμάς από το Ιράν.

Η κλίμακα των αντιποίνων του Ιράν

Παρόλα αυτά, η κλίμακα των αντιποίνων του Ιράν εξέπληξε πολλούς. Η μονομαχία Ιράν-Ισραήλ ήταν μια αντιπαράθεση με κατανοητά όρια: Το Ιράν βασιζόταν στην τρομοκρατία και το Ισραήλ στις κυβερνοεπιθέσεις και τις στοχευμένες δολοφονίες. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος επέκτεινε αυτά τα όρια, αλλά δεν τα εξάλειψε. Η Ισλαμική Δημοκρατία κατασκεύασε ένοπλα στρατόπεδα στα σύνορα του Ισραήλ- τα ισραηλινά αεροπλάνα τα χτυπούσαν συνεχώς. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές εξαίρεσαν το έδαφος της άλλης από την άμεση επίθεση. Όλα αυτά άλλαξαν όταν η Τεχεράνη έριξε εκατοντάδες βλήματα στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου, ακολουθούμενα από την επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ σε στόχους στο Ιράν στις 18 Απριλίου.

Είναι γνωστό ότι ο άρρωστος, 85χρονος Χαμενεΐ προσπαθεί να σκηνοθετήσει τη διαδοχή του. Δεν πρόκειται μόνο για διαδοχή στην κορυφή, αλλά ολόκληρη η ελίτ της χώρας αλλάζει. Μετά από χρόνια εκκαθαρίσεων, πολλά συντηρητικά στελέχη της επανάστασης, όπως ο πρώην πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, έχουν εξοστρακιστεί από το πολιτικό σώμα. Αντικαθίστανται από πιο ιδεολογικά αυστηρούς και στενόμυαλους άνδρες που προέρχονται από τις τάξεις των Φρουρών της Επανάστασης και από συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πολεμοχαρείς απέναντι τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ.

Η αντεπίθεση του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής περιορίσει την αντεπίθεσή του σε στόχους στην πόλη Ισφαχάν, όπου το Ιράν διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις και μια αεροπορική βάση. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για την πρώτη ομοβροντία μιας μεγαλύτερης εκστρατείας ή για το σύνολο των αντιποίνων του.Η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν σίγουρα να πείσουν την Ιερουσαλήμ να απέχει από περισσότερες ενέργειες.Ο Νετανιάχου, του οποίου το γάβγισμα ήταν πάντα χειρότερο από το δάγκωμά του, ήταν αλλεργικός στον πόλεμο σε όλη τη μακρά καριέρα του. Οι Ισραηλινοί γενικά φαίνονται διχασμένοι μεταξύ εκείνων που βλέπουν την άμυνα του έθνους τους ως ταυτόσημη με τα θέλω της Ουάσινγκτον και εκείνων που είναι πιο πρόθυμοι να ρισκάρουν την αμερικανική δυσαρέσκεια.

Εν αναμονή μιας ισραηλινής στρατιωτικής απάντησης, ο ταξίαρχος Ahmad Haghtalab, ο διοικητής για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, δήλωσε την Πέμπτη πώς η Ισλαμική Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσει την πυρηνική της δύναμη, αν προκληθεί.”Εάν το σιωνιστικό καθεστώς θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την απειλή επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας μας ως εργαλείο για να πιέσει το Ιράν”, δήλωσε, “η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος και της πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και η απόκλιση από τις επιφυλάξεις που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, είναι νοητή και πιθανή”.

Η πυρηνική απειλή

Ο Χαμενεΐ πρέπει να αναρωτιέται τώρα αν η κατάστασή του θα ήταν καλύτερη αν το Ιράν είχε ήδη δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο. Θα είχε επιτεθεί το Ισραήλ σε μια από τις πόλεις του αν έπρεπε να σκεφτεί την προοπτική ενός μανιταριού πάνω από το Τελ Αβίβ; Όσο επιτυχημένος κι αν υπήρξε ο άξονας αντίστασης για το Ιράν, δεν έχει ελέγξει τις επιθετικές ισραηλινές ενέργειες.Ένας συνδυασμός ισλαμιστών πληρεξουσίων και μιας ιρανικής βόμβας, ωστόσο, θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το μεγάλο κόλπο.

Ακόμα και μετά από όλα όσα έχουν λάβει χώρα τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρεί ότι “το Ιράν χρησιμοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για να αποκτήσει διαπραγματευτική επιρροή και να ανταποκριθεί στην διεθνή πίεση”. Ο Χαμενεΐ δεν έχει πυροδοτήσει βόμβα επειδή το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ένα εργαλείο διπλωματικών παιχνιδιών.

Στην πραγματικότητα, δεν έχουν απομείνει τεχνικά εμπόδια που οι μηχανικοί του Ιράν δεν μπορούν να ξεπεράσουν.Ο Ali Akbar Salehi, ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας και ο πιο αναγνωρισμένος πυρηνικός μηχανικός του καθεστώτος, σημείωσε πρόσφατα:”Έχουμε [περάσει] όλα τα κατώφλια της πυρηνικής επιστήμης και τεχνολογίας”.Όποιοι και αν είναι οι λόγοι πίσω από την προφανή απροθυμία του Χαμενεΐ να δώσει το τελικό πράσινο φως, τα όσα συνέβησαν από τις 7 Οκτωβρίου πρέπει σίγουρα να τον κάνουν να προβληματιστεί σχετικά με αυτόν τον δισταγμό.

Η πάλη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει αποσαφηνίσει την πάλη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.Οι Παλαιστίνιοι, σίγουρα προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Χαμάς, είναι και πάλι μικροί παίκτες στο νέο μεγάλο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής.Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θέλησης, τίποτα δεν ελέγχει καλύτερα τη μία πλευρά από τον φόβο ότι η άλλη μπορεί πράγματι να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία προφανώς δεν φοβάται το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το αντίστροφο. Με το απόλυτο όπλο πίσω του, το Ιράν δεν θα είναι απλώς ένα έθνος με επιθετικές απειλές, αλλά ένα καθεστώς πολύ επικίνδυνο για να αποτύχει. Και αυτό θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι στην Ουάνγκτον εξακολουθούν να ονειρεύονται αλλαγή καθεστώτος. Τα πυρηνικά όπλα δεν αλλάζουν τα πάντα, αλλά αλλάζουν πολλά.

Τους τελευταίους επτά μήνες, η Αμερική και το Ισραήλ έχουν συγκλονιστεί από δύο γεγονότα που κάποτε ήταν αδιανόητα: τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το μίνι-Ολοκαύτωμα του Ισραήλ, και την πυραυλική επίθεση του Ιράν, την πρώτη άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος σε 45 χρόνια αδυσώπητης εχθρότητας. Η επόμενη έκπληξη μπορεί κάλλιστα να είναι μια ανεξήγητη σεισμική δόνηση σε μια από τις ερήμους του Ιράν. Ο ηλικιωμένος Χαμενεΐ θα μπορούσε τότε να κοιτάξει το τεράστιο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί και να πει με κάθε ταπεινότητα: “Σε ξεπέρασα”.

——-

(*) Την ανάλυση της WSJ υπογράφουν ο Reuel Marc Gerecht, πρώην αξιωματικός ιρανικών στόχων στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι μόνιμος μελετητής στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών και ο Ray Takeyh, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Πηγή: economico.gr